Відповідну кандидатуру для призначення на цю посаду подав Раді НБУ голова Нацбанку.

«Юрій Гелетій – політично незалежний технократ, досвідчений та обізнаний професіонал. Він має достатній практичний досвід роботи в державному секторі та безпосередньо в Національному банку. Гелетій користується повагою та підтримкою міжнародних фінансових кіл і партнерів. Я впевнений, Юрій зможе гідно застосувати свої знання та досвід як член команди Національного банку», – наголосив голова Національного банку Кирило Шевченко.

Читайте також: Як новий глава НБУ поміняє кадровий склад центробанку

Олег Чурій з 23 липня 2020 року припинить виконання повноважень заступника голови Національного банку України у зв’язку із завершенням строку повноважень та звільненням з посади.

Що відомо про Гелетія

Після завершення навчання працював у Національному банку України, де протягом 2003−2015 років пройшов шлях від економіста І категорії до керівника підрозділу в структурі банківського нагляду.

Читайте також: Чого чекають від Кирила Шевченка на фінансовому ринку

З жовтня 2015 року до липня 2018 року Юрій Гелетій обіймав посаду директора Департаменту фінансової політики Міністерства фінансів України, де, зокрема, займався питаннями стратегічного реформування державного банківського сектору, розвитку ринку фінансових послуг, ринку цінних паперів.

З липня 2018 року працював на посаді заступника Міністра фінансів України.

Кадрові зміни

Як писав «Мінфін», експерти очікують поетапної і максимально м'якої зміни правління НБУ протягом тривалого часу — 3-10 місяців.

Дуже мало відомо про тих, хто змінить нинішнє правління НБУ. Офіційної інформації на цей рахунок поки що немає, тільки розмови. За однією з версій, у правління регулятора запросять заступника голови Укргазбанку Олександра Дубровіна. 8 років тому він вже приходив в Нацбанк департамент банківського нагляду (заступником директора), і може знову повернутися.

Не виключається поява в НБУ корпоративного заступника голови Укргазбанку Дениса Чернишова. Спочатку очікувалося, що після переходу Шевченка в Національний банк, він очолить Укргазбанк. Однак після того, як в. о. голови Укргазбанку був призначений Андрій Кравець, знову пішли розмови про можливу появу Чернишова у центробанку.

Також на ринку допускають появу в Нацбанку скарбника Укргазбанку Олексія Єфремова, якого вважають сильним валютником.

Передбачається, що Кирило Шевченко намагатиметься забрати в НБУ 3-4 працівників Укргазбанку. Але одночасно буде запрошувати і фахівців з інших українських банків.

Нагадаємо

16 липня Верховна Рада затвердила на посаді голови Національного банку Кирила Шевченка, керівника державного Укргазбанку