Президент Володимир Зеленський передав на розгляд Верховної Ради проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Нацбанку.

«Мінфін» пропонує читачам взяти участь у нашому опитуванні і вказати, кого з ймовірних кандидатів на посаду голови НБУ ви підтримуєте?

Якщо ви вважаєте, що Яків Смолій залищиться на посаді, або знаєте іншого вірогідного кандидата, напищіть про це у коментарях.  

Експерти називають наступних претендентів на пост Голови НБУ:

Володимир Лавренчук — колишній голова правління Райффайзен банку Аваль. Він вже був кандидатом на посаду голови НБУ після відставки Валерії Гонтарєвої. Після 14 років роботи в Райффайзен банку Аваль банкір повідомляв, що зацікавлений в роботі у наглядовій раді одного з держбанків.

Кирил Шевченко — голова правління державного Укргазбанку. У деяких із своїх інтерв'ю висловлював незгоду з окремими рішеннями Нацбанку щодо зміцнення курсу гривні у 2019 році.

Богдана Данилишин — Голова Ради НБУ. Рада НБУ неодноразово критикував дії та рішення Національного банку під керівництвом Якова Смолія. Зокрема, рада визнала неефективною валютно-курсову політику Нацбанку.

Тимофій Милованов — міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в уряді Олексія Гончарука і президент Київської школи економіки. Професор Пітсбурзького університету на посаді міністра займався питанням відкриття ринку землі, але в результаті розкритикував прийнятий депутатами законопроект.

Олена Щербакова – член Ради НБУ. Щербакова більшу частину кар'єри (більше 20 років) пропрацювала в українському центробанку. Лише ненадовго йшла в комерційний сектор, 2 роки пропрацювавши в банку «Фінанси та кредит» на посаду заступника голови правління. Щербакова в НБУ займала посаду директора генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку.

Роман Жуковський – стратегічний радник Світового банку. Починав кар'єру в Укрсоцбанку. Згодом працював у Мінекономіки, а мотім у секретаріатах різних президентів (Віктор Ющенка, Віктора Януковича). Кажуть, що команда Володимира Зеленського пропонувала Жуковському посаду міністра економіки, проте він відмовився.

.