Кеш проти депозитів

В цьому році змінилися правила декларування. Зокрема, в деклараціях за минулий рік чиновникам можна не вказувати інформацію про володіння криптовалютою. Тому, якщо хтось й інвестує в біткойни чи іншу крипту, ми цього дізнатись не зможемо.

Також оновлена версія Закону «Про запобігання корупції» дозволяє не вказувати трасти, кінцевим бенефіціаром яких є суб’єкт декларування. Як пояснив «Мінфіну», юрист корпоративної практики Juscutum Дмитро Палющенко, про активи, які перебувають в управлінні трасту, все ж потрібно повідомити. Тому ця інформація залишається доступною.

В деклараціях вказано також всі суми, які посадовці тримають на депозитах або готівкою і вид валюти. Тож, з цієї інформації можна зробити висновок, чи демонструє керівництво НБУ на практиці віру у міцність банківської системи та надійність гривні.

Під цим кутом «Мінфін» проаналізував декларації 6 членів правління НБУ: голови Нацбанку Якова Смолія, першого заступника голови Катерини Рожкової, а також заступників Романа Борисенка, Дмитра Сологуба, Сергія Холода і Олега Чурія. Також ми врахували інформацію про кошти членів подружжя посадовців.

Як виявилось, 87% всіх заощаджень члени правління тримають у банках та пенсійних фондах. В першу чергу, цей показник став можливим завдяки Якову Смолію. Голова НБУ — єдиний серед керівників регулятора доларовий мільйонер, а тому від його рішення, де тримати кошти, значною мірою і залежить загальна статистика. Очільник Нацбанку всі заощадження тримає в фінустановах. Готівка в його декларації відсутня.

Також майже всі свої гроші розмістив у банках Дмитро Сологуб – 99% заощаджень. Готівкою він тримає лише 600 англійських фунтів. На третьому місці за співвідношенням вкладів і кешу Роман Борисенко – у нього на рахунках розміщено 65% коштів.

Інші члени правління більше половини коштів тримають готівкою. Найбільшу частку зберігає в кеші Катерина Рожкова. У банках лише 8% від її заощаджень.

Заощадження членів правління НБУ (тис.)

Суб'єкт декларування БАНКИ ГОТІВКА
Гривня Долари Євро Гривня Долари Євро
Яків Смолій 14278 3739,7 3,9 - - -
Катерина Рожкова 634,9 2,9 0,002 0025 260 25
Роман Борисенко 480 - - 120 5 -
Дмитро Сологуб 1459 62,8 0,632 - - -
Сергій Холод 2628 - 15,5 - 158,8 5,7
Олег Чурій 2542 17 - - 212 -

Улюблені банки

Майже всі члени правління НБУ мають рахунки у корпоративному пенсійному фонді НБУ, що цілком очевидно.

Серед банків керівники регулятора найчастіше довіряють свої кошти Ощадбанку і Райффайзен Банку Аваль. В кожному з них рахунки мають 5 членів правління. Цей вибір досить очікуваний. Депозити в Ощаді гарантуються не ФГВФО, а безпосередньо державою і не на суму в 200 тис., а без жодних обмежень.

З цієї причини власники великих вкладів досить часто обирають цю установу. Райффайзен же традиційний лідер рейтингу стійкості банків від «Мінфіну». Вибір цієї фінустанови, як правило, означає готовність пожертвувати вищими відсотками заради спокою.

Цікаво, що у найпопулярнішому серед українців Приватбанку депозит розмістив лише Сергій Холод. А ось про вклади в банках за кордоном не повідомив ніхто з керівників НБУ.

Є в досвіді очільників Нацбанку і невдалі вклади. У Якова Смолія в декларації вказаний депозит на майже 6 млн грн у Дельта Банку. А у Катерини Рожкової «зберігаються» близько $1,5 тис. у Платинум Банку. Ці фінустанови визнані неплатоспроможними, а значить ФГВФО вже виплатив компенсації його вкладникам. Суми ж, які залишились на рахунках, перевищували гарантовані 200 тис. грн. і повернути решту депозитів можна лише теоретично. Практично шансів небагато.

Гривня чи долар

Схоже, укріплення гривні, яке відбувалось минулого року, не переконало керівників НБУ тримати свої особисті кошти в національній валюті. Те, що вони надають перевагу долару, зрозуміло вже з першого погляду на їхні декларації.

Для того, щоб більш точно зрозуміти співвідношення заощаджень ми перерахували їх у гривневому еквіваленті, враховувавши як депозити, так і кеш. Для цього «Мінфін» використовував офіційний курс НБУ на день підготовки матеріалу: долар – 26,9, євро – 29,62, англійський фунт – 33.

Як з’ясувалось, загалом члени правління НБУ тримають в національній валюти лише близько 15% своїх коштів. Найбільш лояльний до гривні Роман Борисенко, у якого в ній — 82% заощаджень. Майже порівно розділив свої кошти Дмитро Сологуб: у гривні 46%. Найменше ж у національній валюті тримають Яків Смолій і Катерина Рожкова: 12% і 8% відповідно.

Співвідношення різних видів заощаджень членів правління НБУ

Долару керівники НБУ довіряють значно більше, ніж євро. У американській валюті вони тримають близько 83,5% коштів, а в євро — трохи більше 1%. Англійських фунтів у деклараціях вказано вкрай мало – лише 600 у Дмитра Сологуба і 4 фунти «висить» на рахунку у Олега Чурія. Більш екзотичних валют, на зразок швейцарських франків чи юанів, немає ні в кого.

Урядовий квартал

Проаналізував «Мінфін» і декларації урядовців, які мають безпосередній стосунок до економічного життя країни: прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра фінансів Сергія Марченка і міністра економрозвитку Ігоря Петрашка. Декларації вони подавали перед призначенням на посади.

Як з’ясувалось, урядовці неохоче тримають гроші в банках. Приміром, у Дениса Шмигаля в готівці 99% заощаджень, а у Сергія Марченка депозитів взагалі немає – всі його гроші — це $10 тис. кешем.

Заощадження членів Кабміну (тис.)

Суб'єкт декларування БАНКИ ГОТІВКА
Гривня Долари Євро Гривня Долари Євро
Денис Шмигаль 92 - - - 235 -
Сергій Марченко - - - - 10 -
Ігор Петрашко 1051 824,7 - 2650 990 -

Найбагатший із трьох урядовців Ігор Петрашко. Близько 44% своїх заощаджень він тримає у банках. Щоправда, переважно за кордоном – у Morgan Stanley та Citibank. Найбільше серед трьох урядовців і його частка гривневих заощаджень: 7%. Щоправда, це менше ніж у будь-кого з правління НБУ.

Співвідношення різних видів заощаджень членів Кабміну

Перевага валютних заощаджень над гривневими цілком звична річ для українців. Зокрема, як продемонструвало опитування «Мінфіну», 46% наших читачів більшу частину своїх грошей тримають у валютному кеші. І ще 12% на валютних депозитах.

Читайте також73% читачів «Мінфіну» змінять ставлення до грошей після локдауну

Офіційних цифр, скільки валютного кешу зберігають українці, немає. За приблизними оцінками експертів, це може бути до $80 млрд. Для порівняння гривень у обігу перебуває 425 млрд. Тобто, в 5 разів менше, ніж неофіційних валютних заощаджень.

Олексій Писарев