Як змінювався попит на ОВДП з початку року

За перші два місяці 2020 року нерезиденти купили ОВДП та корпоративні облігації на суму в $2,3 млрд.

Але вже в березні стався відтік активів інвесторів з України на суму $629 млн через настання кризи. В цей же час приплив прямих інвестицій показав невелике зростання і склав $540 млн порівняно з $507 млн за 2019 рік.

Читайте також: Нерезиденти вивели з українських ОВДП майже 8 мільярдів

Як програма МВФ вплине на поведінку нерезидентів

Подальший попит нерезидентів на українські облігації залежить, зокрема, від співпраці з МВФ.

Аналітики не виключають, що коли МВФ затвердить програму для України, нерезиденти можуть частково повернутися на ринок ОВДП України.

Читайте також: Чому криза є, а сплеску інфляції і обвалу гривні — немає

З огляду на те, що центробанки в усьому світі знижують облікові ставки для стимулювання економіки, прибутковість за борговими інструментами знижується. У зв'язку з цим інвестори шукають ринки з більш високою прибутковістю. У цьому сенсі український ринок, як і раніше, привабливий.

Читайте також: НБУ розповів, хто розхитує ринок. Валюту купують українські компанії, нерезиденти ні до чого

Раніше повідомлялося

  • Міністерство фінансів на аукціоні сьогодні, 19 травня, разом із традиційними в останні тижні «короткими» — 3 — і 6-ти міс. гривневими ОВДП, 19 травня запропонує до розміщення також 9 — і 12-міс. гривневі папери і 7-міс. доларові.
  • Доларові папери останній раз Мінфін пропонував на аукціонах в кінці квітня. Тоді вдалося залучити $111 млн на 8 міс. під 3,5% річних.
  • У 2019 році саме сплеск попиту на українські ОВДП серед іноземних інвесторів спричинив значні надходження валюти в економіку України. Це сприяло ревальвації гривні, а курс валют в кінці 2019 року становив майже 23 грн/$.

Інвестиції в ОВДП від ICU: 12,5% річних в гривні + бонус від «Мінфіну»