«З огляду, що інша частина зобов'язань за зовнішнім суверенним боргом повинна бути виплачена офіційним кредиторам, ми плануємо реалізувати наш план запозичень, отримуючи фінансування від наших міжнародних партнерів», — сказав Марченко.

Читайте також: Мінфін знову не проводитиме аукціон з розміщення ОВДП

Скільки хочуть запозичити

Згідно з бюджетом 2020 року, Україна планує більш $9 млрд зовнішніх запозичень при обслуговуванні існуючого зовнішнього боргу близько $6,2 млрд.

«Існує угода з МВФ про те, що в цьому році кошти за новою програмою підуть до бюджету, а не в резерви центрального банку, як це було раніше», — сказав Марченко.

Читайте також: ОВДП і валютний кеш: все, що потрібно інвестору, аби пересидіти кризу

Для здійснення виплат за зовнішніми боргами держбюджет отримає $3,5 млрд від МВФ, $1 млрд від Світового банку і 1,7 млрд євро від Європейської комісії.

Останній включає 500 млн євро в рамках існуючої програми і 1,2 млрд з нового пакету. Сукупні надходження і складають необхідні $6,2 млрд.

Читайте також: Нерезиденти вивели з українських ОВДП майже 8 мільярдів

Перший великий платіж Україну очікує уже в кінці травня. Слід погасити єврооблігації в розмірі $1 млрд, випущені під гарантії уряду США.

Передісторія

Обмеження в зв'язку з коронавірусом на бізнес і пересування людей приведуть до скорочення економіки України на 5,6% в цьому році вперше з 2015 року.

Уряд президента Володимира Зеленського намагається отримати новий кредитний пакет МВФ на $8 млрд, за умови, якщо Верховна Рада прийме банківський закон.

Читайте також: Нацбанк не планує купувати ОВДП в свій портфель (відео)

 Вигідно і надійно: Інвестиційний капітал від ICU + бонус від «Мінфіну»