Що кажуть у МВФ

«Україна сильно постраждала від пандемії. Уряд вживає заходів, які спричиняють дуже серйозне збільшення бюджетного дефіциту. Ми повністю це підтримуємо», — повідомив Томсен.

Він додав, що протягом останніх декількох років Україна, в межах співпраці з МВФ, серйозно скоротила дефіцит державного бюджету, тому наразі вона досягнула макроекономічної стабільності.

Читайте також: Бюджет надзвичайної ситуації враховує майбутнє фінансування від МВФ — Марченко

Також Томсен заявив, що МВФ готовий збільшити розмір фінансової підтримки України на період карантину та кризи, однак для цього Україні необхідно виконати останні вимоги МВФ.

Читайте також: Рада підтримала «антикризові» зміни до бюджету-2020. Дефіцит бюджету збільшили утричі

Оновлені показники бюджету

Нагадаємо, в оновленому бюджеті дефіцит збільшено більш ніж утричі — з 96,27 мільярда гривень до 298,4 мільярда гривень.

Державні доходи на 2020 рік зменшаться на 119,74 мільярда гривень — це 11% всіх доходів, які раніше очікували отримати, у вигляді податків, так і в якості прибутку держкомпаній.

Читайте також: На Україну чекає падіння ВВП на 7,7%. Кожен десятий стане безробітним — звіт МВФ

Видатки бюджету зростуть на 82,39 мільярда гривень, з яких 64,67 мільярда гривень складе спеціальний фонд протидії коронавірусу. Разом з тим, левова частка державних витрат у бюджеті скоротиться.

Які вимоги залишилось виконати Україні

Поки останньою невиконаною вимогою МВФ залишається ухвалення законопроекту про банки-банкрути — так званий «антиколомойський» закон.

До цього законопроєкту депутати подали понад 16,5 тисячі правок, щоб затягнути його розгляд.

Читайте також: «Антиколомойський» закон повинні ухвалити до 5 травня — Арахамія

Раніше повідомлялося

  • МВФ надасть Україні транш протягом трьох тижнів після того, як Верховна Рада підтримає у другому читанні «антиколомойський» законопроект. Про це заявив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.
  • Транш від МВФ Україні необхідно отримати до кінця травня, оскільки на цей період припадає найбільший платіж за зовнішніми боргами.
  • МВФ може додатково виділити $5 мільярдів на покриття дефіциту держбюджету України. Про це раніше повідомляв міністр фінансів Сергій Марченко.

Читайте також: МВФ полегшить борговий тягар 25 найбіднішим країнам світу. Список