«Постановою передбачена виплата одноразової допомоги у зв'язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 в сумі 1000 гривень окремим категоріям населення», — йдеться в повідомленні.

Кому виплатять

  • пенсіонерам, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5 тисяч гривень на 1 квітня 2020 року;

Читайте також: Зеленський пообіцяв індексацію пенсій з 1 травня і +1000 гривень з квітня

  • одержувачі держсоціальної допомоги особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, одночасно з цією допомогою одержують пенсію у зв'язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника);

  • одержувачі державної соціальної допомоги особи, які не мають права на пенсію, та особи з інвалідністю;

  • одержувачі тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючої особи, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату.

Передісторія

13 квітня Верховна Рада ухвалила внесення зміни в Закон «Про Державний бюджет України на 2020 рік», що дозволить забезпечити проведення в квітні 2020 року виплати одноразової грошової допомоги зазначеним категоріям громадян.

«Після вступу в силу змін до держбюджету необхідно близько 5 днів для того, щоб почати виплати», — зазначила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що громадяни, які отримують пенсію менше 5000 гривень, повинні отримати доплату — 1000 гривень.