Коли нарахують виплати

У Пенсійному фонді розповіли, що виплати нарахують автоматично після того, як Верховна Рада передбачить ці кошти в державному бюджеті.

Гроші на особисті банківські картки одержувачів будуть зараховані одразу ж.

Читайте також: У Зеленського розповіли, де візьмуть гроші на індексацію пенсій

Тим, хто отримує пенсію на руки, Укрпошта доставить гроші додому протягом п'яти днів. Якщо, з різних причин, гроші не дійдуть протягом п'яти днів, 1000 гривень одержувачу виплатять разом з пенсією.

Читайте також: Стало відомо, на скільки проіндексують пенсії і коли чекати обіцяну «тисячу»

Скільки грошей потрібно Пенсійному фонду

Згідно з прийнятою 1 квітня постановою Кабінету міністрів, Пенсійний фонд зобов'язаний профінансувати додаткові щомісячні виплати пенсіонерам та індексацію пенсій.

За підрахунками Центру аналізу суспільних фінансів і публічного управління Київської школи економіки (КШЕ) ці витрати будуть коштувати Пенсійному фонду додаткові 33 млрд грн витрат у 2020 році (або +7,4%).

Читайте також: Індексація пенсій. На пенсіонерах заощадили 30 мільярдів

У постанові передбачені такі виплати:

  • щомісячна виплата, починаючи з квітня, в розмірі до 500 грн пенсіонерам старше 80 років, у яких розмір пенсії не перевищує 9205 грн;
  • індексація пенсій на 11% з травня;
  • одноразова виплата 1000 грн у квітні окремим категоріям населення.

Зокрема, близько 5,6 млрд грн до кінця року (або 700 млн грн щомісяця) - це виплати пенсіонерам у віці 80 років і старше (за даними ПФ на 1 листопада 2019 року їх було 1,4 мільйона осіб).

Читайте також: ПФ перерахував пенсії працюючим пенсіонерам. На скільки зросли виплати

Ще 16,8 млрд грн (або 2,1 млрд грн на місяць) - очікувані щомісячні витрати на індексацію пенсій.

Крім того, 10,58 млрд грн необхідні для виплати одноразової допомоги в 1000 грн окремим категоріям громадян. Згідно з даними Мінсоуполітики, таких громадян - 560 тисяч.

Загальна сума перевищує 33 млрд грн. При цьому, як зазначають в КШЕ, Пенсійному фонду не надаються додаткові джерела фінансування.

Читайте також: В Кабміні обіцяли почати індексацію пенсій з 1 квітня

У КШЕ пояснюють, що Кабмін передбачає фінансування нових видатків за рахунок бюджетної програми, спрямованої на поточне фінансування видатків ПФ. Тобто програми, розрахованої на витрати згідно з планом, закладеним в Законі про бюджет в листопаді 2019 року. Однак у чинній версії закону ця програма не розрахована на таке збільшення витрат.

А проект закону про зміни до держбюджету-2020 Рада ще не розглядала, і коли це станеться - не відомо.

Раніше повідомлялося

  • 26 березня Кабмін пропонував збільшити дотацію Пенсійному фонду з держбюджету на 19,681 млрд гривень.