На скільки скоротився обсяг транзиту

«За 1 квартал 2020 року транзит газу склав 11,1 млрд куб. м (за січень — 2,5, лютий — 4, березень — 4,6 млрд куб. м)», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що обсяги транзиту зменшилися фактично вдвічі порівняно з середнім значенням за січень-березень 2014-2019 роках.

Читайте також: Споживачі з автономним опаленням в 1 кварталі істотно заощадять

Із чим це пов'язано

У Нафтогазі пояснюють, що причиною скорочення транзиту газу з РФ є «перенасиченість європейських країн газом та зменшення споживання».

Утім, скорочення обсягів прокачування не зменшує дохід Нафтогазу і нового незалежного оператора ГТС, нагадують в НАК.

Читайте також: Українцям повернуть переплату за куплений за страховою ціною газ

Скільки Газпром платить за транзит

Газпром в 2020 році платить Нафтогазу за транзит газу $2,66 за тисячу кубометрів на 100 км.

Попередній контракт, що діяв 10 років, встановлював тариф $2,61 за тисячу кубометрів на 100 км.

Читайте також: Ціна на газ з лютого почне рекордно знижуватися — Мінекоенерго

З урахуванням протяжності газотранспортної системи України Газпром заплатить $31,72 за транзит тисячі кубометрів. На відміну від умов попереднього контракту, ставка фіксується на 5 років і не прив'язана до ринкової ціни газу в Європі.

Раніше повідомлялося

  • З початку 2020 року потужності для транзиту російського газу по території України повністю оплачені Газпромом відповідно до нової транзитної угоди та в розрахунку 65 млрд кубометрів на рік (178 млн кубометрів на добу).
  • У кінці січня Газпром і Нафтогаз домовилися підвищити тариф на транзит російського газу через Україну до $2,66 за тисячу кубометрів на 100 км.
  • Крім того, у першому кварталі почала діяти нова послуга, яка дає можливість трейдерам замовляти транзит газу між країнами ЄС через українську ГТС.