Які гарантії потрібні МВФ

«МВФ хотів максимум гарантій, що банки не повернуться власникам, і кошти МВФ (опосередковано) не потраплять до рук олігархів, коли держава заплатить більшу компенсацію за незаконну націоналізацію», — розповідає співрозмовник ЕП в уряді, який брав участь у переговорах.

Згодом, 24 березня, уряд зареєстрував компромісну версію проекту закону.

Читайте також: Приватбанк зобов'язали виплатити понад $200 мільйонів офшорам Суркісів

Які зміни внесли у проект закону

Як зазначають співрозмовники ЕП в уряді і Нацбанку, робота над законопроектом зводилася до того, щоб очистити його від зайвого. В окремих випадках, які регулюють відносини неплатоспроможного банку з ексакціонерами, він навіть жорсткіший за попередній проект закону.

«З документа виключені всі другорядні норми, щоб текст не був занадто великим. Істотно переглянули питання судових процедур і порядку відшкодування збитків. Зараз у проекті більше процедурних гарантій, що банки не повернуться колишнім власникам. Акціонери отримають право лише на компенсацію у грошовій формі», — пояснило джерело в уряді.

Читайте також: Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від попередніх власників

«Найголовніше було виписати два моменти: те, що банк не повертається у власність ексакціонерів, і компенсація можлива, якщо вона розрахована саме таким чином, а не інакше», — додав він.

Чому піддали критиці попередній законопроект

Головною підставою для критики попереднього урядового законопроекту був аргумент про антиконституційність його положень щодо розміру компенсації. Проте в новому проекті закону прогалину вдалося виправити.

«У попередній версії законопроекту йшлося про те, що відшкодовуються тільки збитки. Зараз відшкодування поширюються і на упущену вигоду, і на завдану моральну шкоду. Цим ліквідується порушення Конституції, на підставі якого законопроект міг бути оскаржений», — пояснили в уряді.

Раніше повідомлялося

  • Фінальна версія проекту закону №2571 про банки наприкінці минулого тижня була узгоджена з Міжнародним валютним фондом.
  • 23 березня документ затвердив Кабмін. Тепер за проект закону повинна проголосувати Верховна Рада.
  • Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування збитків тільки у грошовій формі.
  • При цьому визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

Так званий антиколомойський закон є основним prior action МВФ, який має виконати Україна, щоб для неї була відкрита нова трирічна програма на $5,5 млрд.