«Мінфін» запитав у юристів, як діяти в такій ситуації. 

Варіант 1: оплата наперед

Закон дозволяє не сплачувати ЄСВ «за себе» на період з 1 березня по 30 квітня 2020 року. Але якщо ФОП уже сплатив ЄСВ за березень 2020, то не потрібно хвилюватися. За словами керуючого партнера Juscutum-Audit Сергiя Полiщука, переплата буде автоматично зарахована у зобов’язання зі сплати внеску за травень 2020 р.

«Будь-які переплати з ЄСВ податкова зараховує в рахунок майбутніх платежів у порядку календарної черговості виникнення зобов'язань із внеску. Регламентує це п. 4 «Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів», – зауважив юрист.

Читайте такожШість важливих питань про сплату ЄСВ ФОПами під час карантину

Варіант 2: повернути кошти

У підприємця також є можливість повернути сплачений ЄСВ. «У цьому випадку ФОП має заповнити у відповідності до Порядку № 6 та подати спеціальну форму з додатка 1 вказаного Порядку», – роз’яснив Сергій Поліщук.

Він наголосив, що в заяві потрібно навести ПІБ, податковий номер, місце проживання, зазначене в паспорті, й номер контактного телефону.

До заяви треба додати оригінал або засвідчену ФОПом копію розрахункового документа, щоб підтвердити сплату внеску: квитанцію або платіжне доручення.

Куди подавати заяву

Подати заяву треба в ту саму податкову, куди сплатили внесок, а саме:

  • Особисто віднести в податкову.

  • Надіслати рекомендованим листом поштою.

  • Через кабінет платника в розділі «Листування з ДФС».

Які поступки передбачені для підприємців

Ухвалений 17 березня Верховною Радою законопроект № 3220 передбачає ряд першочергових кроків на підтримку підприємців у форс-мажорних обставинах.

з 1 березня по 30 квітня:

  • звільняються від ЄСВ всі ФОПи та ті, хто займається незалежною професійсною діяльністю;
  • тимчасово скасовуються штрафи та пеня за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ;
  • скасовується податок на комерційну нерухомість та землю.

з 1 березня до 31 травня:

  • обмежується застосування більшості штрафів за порушення податкового законодавства. Відповідальність за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати зберігається.

З 18 березня до 31 травня 2020:

  • забороняються перевірки;
  • установлюється мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, крім перевірок що стосуються сум бюджетного відшкодування з ПДВ.

Крім цього, на 3 місяці відтерміновується обов’язкове введення РРО для всіх категорій «спрощенців».

Ірина Рибніцька