Втім, є ризики, що прем'єр не втримає своїх обіцянок, що може знову заморозити співпрацю з кредиторами.  Такі побоювання висловив на своїй сторінці в фейсбук керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Дві пастки нового Кабміну

МВФ до нас не прийде. Це не інсайд, а примітивна логіка. Яка базується на простих припущеннях, що уряд Гончарука розігнали через: зниження популярності Кабміну серед населення і недостатню люб’язність уряду з олігархами.

Для Кабміну Шмигаля, це означає, що його головними KPI будуть високі рейтинги і хороші стосунки з олігархами. Рецепт високих рейтингів — це популізм, та знову ж таки дружба з олігархами, які будуть тебе показувати в телевізорі у хорошому світлі.

Популізм – це збільшення дефіциту бюджету – те, чого дуже не любить МВФ. Дружба з олігархами – це корупція, монополія, додаткові витрати для бюджету – те, чого дуже не любить МВФ.

Альтернативний сценарій – продовжувати курс уряду Гончарука – теж ні до чого доброго не призведе. За такого сценарію, уряд розженуть вже цим літом. В МВФ сидять недурні люди – вони з таким урядом дружити не захочуть. Бо вони хочуть дружити з тим, хто може виконати взяті обіцянки, тобто з тим, кого не розженуть післязавтра.

Рік без дефолту протримаємось

Є ще один сценарій – це, як сказав президент, зробити неможливе. Неможливе – це щось за межами класичної фізики. Імовірність цього – завжди у межах статистичної похибки. Максимум 10%.

Що означає жити без МВФ? В першу чергу – це вплив на здатність України обслуговувати державний борг. На перших порах, буде не так і важко, бо певний запас міцності у нас є. Звісно, доведеться сильно підвищити ставки за запозиченнями уряду – бо іноземці будуть з України втікати. Як з ОВДП, так і з євроооблігацій. Але то таке – хай собі тікають, якщо мають як.

Читайте також: Як Уманський будуватиме відносини з МВФ та віддаватиме борги

Нові запозичення уряд зможе взяти на внутрішньому ринку – і банки зможуть допомогти, бо грошей у них дуже багато. Так що рік точно протягнемо без дефолту. А там буде видно. Про вплив відсутності МВФ на гривню та інфляцію говорити не буду, бо про це вже багато говорено.