Хто може отримати допомогу

Одноразову виплату допомоги по безробіттю для започаткування підприємницької діяльності можуть отримати безробітні, які зареєстровані у службі зайнятості.

Максимальний розмір такої фінансової підтримки у 2020 році може сягати 90 000 гривень.

Читайте також: Працювати рвучи жили: що написано в новому проекті Трудового кодексу і чому його називають «рабським»

Умова — особі має бути призначена допомога по безробіттю у максимальному розмірі. Середній розмір такої допомоги у 2020 році – 46 000 гривень.

Отримані кошти повертати державі не потрібно.

Читайте також: Безробіття в Україні: У МЕРТ назвали причини (інфографіка)

Взяти участь у програмі можуть безробітні з 18-річного віку, які зареєстровані у державній службі зайнятості, не уклали новий трудовий договір протягом одного місяця після реєстрації службі зайнятості та спільно з кар’єрним радником склали план дій для започаткування власного бізнесу.

Хто не може отримати виплату

Не отримають такої допомоги безробітні, які протягом останніх 24 місяців перед реєстрацією працювали як фізична особа-підприємець, попри те, що підприємницька діяльність була припинена і знята з реєстрації.

Також особи, які вже отримували фінансову підтримку від служби зайнятості на відкриття власної справи, але не здійснювали підприємницьку діяльність або припинили її упродовж двох років, починаючи з дня державної реєстрації.

Скільки грошей передбачено на програму

У проекті бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соцстрахування на цю програму у 2020 році передбачено 386 млн грн. Це в 4,7 раза більше ніж у 2019 році (82,2 млн).

Основні причини безробіття в Україні

Скільки в Україні безробітних

  • Рівень безробіття в Україні в грудні 2019 року збільшився порівняно з попереднім місяцем на 17,1% і склав 338,2 тис. осіб. Про це свідчать дані Держстату.