Новий вірус, іменований нині SARS-CoV-2, виник на продовольчому ринку мегаполісу центрального Китаю і вже поширився на 38 країн і територій. Занепокоєння експертів викликає той факт, що носії вірусу, які нічого не підозрюють про хворобу, будуть швидко переносити хворобу на великі відстані.

І для таких побоювань є всі підстави. Так, зовсім недавно експерти вважали, що епідемія йде на спад, оскільки в Китаї реєструвалося все менше випадків захворювання, ніж на початку лютого. Однак зміна методу визначення хвороби змусила фахівців переглянути свої прогнози.

12 лютого чиновники Хубея почали направляти на комп'ютерну томографію легень людей з підозрою на коронавірус, навіть якщо спеціальні тести показали негативний результат. Це призвело до того, що число зареєстрованих випадків хвороби збільшилося ще на 15 000.

У той же час, смертність від коронавірусу відносно невисока. Якщо смертність від Ебола досягає 50%, SARS (атипова пневмонія) вбиває 10% хворих, то рівень летальних випадків від нової хвороби в рази менший. Від коронавірусу померло приблизно 2% китайських пацієнтів. Після підрахунку всіх зафіксованих випадків хвороби деякі дослідники оцінюють рівень смертності ближче до 1%.

Проте поширення вірусу підштовхує чиновників у всьому світі до екстрених заходів. Згідно з даними Міжнародної асоціації повітряного транспорту, обмеження на поїздки були введені більш ніж 50 країнами або територіями в надії стримати поширення нової хвороби.

Представники МВФ вже попередили про наслідки поширення коронавірусу. За словами голови МВФ Крісталіни Георгієвої, сповільняться не тільки темпи зростання китайського ВВП до 5,6% (на 0,4 в. п. нижче, ніж очікувалося ще на початку року), але й глобальна економіка.

Ще в січні у фонді очікували підвищення темпів зростання світового ВВП з минулорічних 2,9% до 3,3% цього року. Тепер у МВФ прогнозують падіння на 0,1 в. п.