За його словами, європейські фінансові ринки вкрай негативно відреагували на новини про поширення коронавірусу за межами Китаю, зокрема, в Італії. Так, сьогодні багато європейських фондових індексів знизились на 3-4%. 

Нагадаємо, що Департамент цивільного захисту Італії повідомив про понад 200 випадків захворювання коронавірусом в країні. Станом на 24 лютого в Італії від коронавирусу померли 6 осіб.

Що буде з євро

На цьому фоні зниження курсу євро сьогодні було досить стриманим. «Однак у цілому євро відчуває тиск з початку року – курс знизився майже на 3,5% — з 1,12 до 1,08 доларів США за євро. З поширенням коронавірусу з кінця січня послаблення євро прискорилося», — пояснив Олександр Мартиненко.

За його словами, головна причина — занепокоєння інвесторів щодо більшої вразливості Єврозони до сповільнення глобальної економіки у порівнянні зі США. «Цілком імовірно, що тиск на євро триватиме довше, ніж декілька днів – особливо, якщо нові статистичні дані показуватимуть зростання негативного впливу коронавірусу на європейську економіку», — припускає експерт.

Що відбувається на ринках

На поширення коронавірусу в Південній Кореї, Італії та Ірані відреагували інвестори у всьому світі.

  • Ф'ючерси на американські акції E-Minis на S&P500 на початку торгів подешевшали на 1,2%.
  • Японський фондовий індекс Nikkei впав більш ніж на 2%.
  • Базовий індекс Австралії знизився на 2,2%.
  • Нової Зеландії — знизився приблизно на 1,3%.
  • Південнокорейський індекс KOSPI — приблизно на 3%.

Читайте такожКитайський вірус. Звідки взявся та як захиститися

  • Нафта марки Brent подешевшала на 3%, або на $1,77 до $56,72 за барель, WTI — на 2,7%, або на $1,48, до $51,9 за барель.