Що кажуть в МВФ про українську економіку

«Це довгостроковий проєкт, неможливо завершити реформи протягом декількох років. Україна має підтримувати ці реформи всі 20 років, необхідне терпіння, щоб хоча б наздогнати сусідів», — повідомив Люнгман.

За розрахунками МВФ, Україна — одна з 18 країн світу, економіка яких скоротилася у період з 1991 по 2017 роки. Щороку Україна втрачала в середньому по 0,2% ВВП.

Щоб досягти того рівня економічного розвитку, який має нині Польща, зокрема показника ВВП на душу населення, економіці України потрібно зростати на 6% щороку.

За таких ідеальних умов, підрахували в МВФ, українці стануть багатшими на 60%.

Що обіцяє влада

  • Президент Володимир Зеленський планує підняти зарплати українців до рівня польських за час своєї каденції. Про це він заявив минулого тижня. За словами глави держави, Польщу він вибрав орієнтиром для того, щоб повернути звідти українських заробітчан.

Читайте також: Жодних робочих віз. У Польщі запрацював новий закон для українських заробітчан

Як зростає зарплата в Україні

Середня номінальна зарплата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у грудні 2019 року склала 12 264 грн, що на 16% більше порівняно груднем 2018 року.

За останніми підрахунками МЕРТ, у 2020 році розмір реальної, тобто скоригованої на інфляцію, зарплати має збільшитися на 8-9%.

Внесок мігрантів в українську економіку

У 2019 році реальна зарплата штатних працівників в Україні зросла на 9,8%. У Національному банку пов'язують досить стрімке зростання, зокрема, з великою кількістю українців за кордоном.

За даними посольства України в Польщі, кількість трудових мігрантів з України в Польщу з 2014 роки зросла в п'ять разів: з понад 300 тисяч до приблизно 1,5 мільйона.

Читайте також: В 2019 році найбільше грошових переказів від трудових мігрантів надійшло з Польщі

Раніше повідомлялося

  • Міністр економіки України Тимофій Милованов раніше заявив, що зарплата в Польщі зараз в 3,5 раза вища, ніж в Україні. І щоб наздогнати рівень зарплат у Польщі, Україні знадобиться приблизно 7-10 років.