На думку аналітика ІГ Універ Михайла Федорова, минулого року в Україну могло зайти втричі більше валюти, ніж порахував Нацбанк. А, отже, і на економіку ці гроші впливають зовсім інакше. Свої розрахунки експерт навів у колонці для «Мінфіну»

Везти або переказати

Трудові мігранти — найголовніше джерело валюти для країни. Як порахували в НБУ, минулого 2019 року українські трудові мігранти переказали в країну близько $12 млрд. Але я припущу, що це далеко не повна цифра. Реальна цифра може досягати $30 млрд, але її практично неможливо встановити.

Справа в тому, що ні НБУ, ні держава в цілому, просто фізично не може порахувати весь обсяг валюти, яку люди привозять в країну. Тому що неможливо порахувати готівкові гроші, що перевозяться в кишені без декларування.

Якщо ви працюєте за кордоном і досить часто приїжджаєте додому, припустимо, 3-4 рази на рік, то навряд чи ви буде робити банківські перекази з комісіями і не завжди хорошою конвертацією валюти при переказі, або ж робити поштові або інші перекази. Вам найпростіше просто привезти готівку в своїй кишені, і якщо її припустимо $2-3 тисячі, то й декларувати не потрібно. І так, я думаю, робить багато хто, причому, можливо, що так люди везуть грошей більше, ніж обсяг офіційно переказуваних коштів.

Особливості підрахунку

З Польщі, за даними НБУ, у 2019 році було переказано $3,8 млрд. У той же час влада Польщі говорять про те, що в країні працює мінімум мільйон українців, причому цей мільйон — це ті люди, які перебувають там у кожний конкретний момент, тобто одночасно, загальний же потік людей, що змінюють один одного, ще більший. Так от $3,8 млрд на 1 млн людей — це всього $3800 на рік на одну людину. Або ж близько $300 на місяць на людину. Якщо виходити з цифри 1,5 млн осіб, то середнє значення впаде до $200 на місяць.

Можна порахувати трохи більш складним розрахунком в цілому за всіма трудовими мігрантами. У 2018 році Мінсоцполітики порахувало, що 3,2 млн осіб постійно працюють за кордоном, а якщо порахувати сезонних працівників, то цифра доходить до 9 млн осіб.

З цього можна вирахувати, що 3,2 млн осіб, що працюють по 12 місяців, на рік напрацьовують 38,4 млн місяців на всіх. Плюс до цього ще майже 6 млн. тимчасових працівників, які, припустимо, працюють по 2 місяці в році, що додасть ще 12 млн трудових місяців. Загальна цифра буде близько 50 млн місяців у році. І якщо $12 млрд розділити на 50 млн, то ми отримаємо середньомісячне значення для одного працівника, яке дорівнює $240.

Тобто за даними статистики, трудові мігранти привозять по $240-300 на місяць. Але, як на мене, ця цифра дуже низька. Це ж середнє значення, тобто більше половини людей привозять менше цієї суми, і виходить, що значна частина людей їздить на заробітки за 200 доларів — суму, яка менша від середньої і навіть менше медіанної зарплати в Україні. Я, припустимо, не бачу в цьому ніякого сенсу зовсім. Адже люди їдуть на заробітки для того, щоб заробити більше, ніж платять в Україні, а не менше.

Читайте також: Скільки будуть отримувати наші заробітчани в Литві

Якщо цю логіку поєднати з логікою про кеш, що перевозиться в кишені без декларування, то все стане досить очевидно. Офіційні дані не бачать і не враховують весь обсяг валютних надходжень у країну від трудових мігрантів. Реальна цифра може бути в 2, а може і в 3 рази більшою.

Тож скільки насправді

Оцінити реальну точну цифру неможливо, тому що даних про це немає ні у кого, тому в цьому питанні можна тільки припускати. І я припускаю, що мінімальна мотивація людей для того, щоб їхати куди-небудь і залишати «зону комфорту», починається із суми $300 на місяць, які вони зможуть привезти з роботи. І з зарплатою на рівні $800 на місяць таке цілком можливо.

Але це мінімальна, а не середня цифра, середня цифра, швидше, набагато більша і становить $500-600 на місяць, адже люди за кордоном отримують по $1000-1500 досить часто, і є ті, хто заробляє набагато більше. І якщо ймовірно, в сукупності, українці напрацьовують закордоном 50 млн місяців на всіх, то при середньому значенні $600, їх величина переказів може досягати цифри $30 млрд. Тобто, до $20 млрд переказів просто не враховані, тому що вони привозяться у вигляді готівки.

Шукаєш спосіб зберегти валюту? Обирай депозит в каталозі від «Мінфіну» і отримуй до 4% річних

Багато хто може заперечити, що часто мігранти їдуть безповоротно і припиняють надсилати гроші. Це так, але, тим не менш, частка таких людей не така велика, як може здатися. Наприклад, у тій же Польщі у 2018 році українці купили 110 тисяч квадратних метрів житла, що відповідає приблизно 2 тисячам квартир. Для мільйонного потоку мігрантів це не так багато і велика частина людей все ж залишаються пов'язані з Україною.

Вплив на економіку

Цими неврахованими грошима якраз і пояснюється практично постійний дефіцит зовнішньої торгівлі України, який за 9 місяців 2019 року склав мінус $9,8 млрд… Цим якраз і пояснюється слабка чутливість курсу гривні і ВВП країни до спаду промислового виробництва.

ВВП у 2019 році зріс, незважаючи на сильний спад в промисловості. Тому що, образно кажучи, трудові мігранти сьогодні — це найбільша галузь економіки України, більша ніж металургія і сільське господарство, і успіх «заробітчан» впливає на економіку країни аж ніяк не менше, ніж робота інших галузей економіки. Навіть більше того, якщо моя оцінка в розмірі $30 млрд. вірна, то це означає, що «заробітчани» за рахунок своєї праці є найбільшим джерелом валюти для України.

І у всьому цьому для економістів криється величезний підступ. Через величезну кількість неврахованих грошей, можна сказати, що всі розрахункові економічні моделі за даними статистики не працюють. Адже за даними статистики можна сказати, що Україна неплатоспроможна, оскільки є і торговий дефіцит, і одночасно відтік капіталу, і можна знайти величезну кількість фінансових дір. Плюс до цього, моделі не можуть виявити неврахований приплив грошей з іншого кута зору, припустимо через призму розрахунку сукупного споживання або будь-яких інших показників, тому що в Україні велика частка тіньової економіки, а тому ні з якого ракурсу неможливо зібрати достатньо даних для повноцінної оцінки ситуації.

Читайте також: Середня зарплата в Україні вже вища, ніж у Молдові та Грузії

Економісти все одно рахують, і їх розрахунки в основній масі негативні, а тому вони часто приходять до висновку, що гривня повинна постійно падати. Але праця «заробітчан» перекреслює всі ці негативні розрахунки. І економічна ситуація в країні краща, ніж може здатися.