Скільки буде платити Газпром

Газпром буде платити Нафтогазу за транзит газу в Європу в 2020 році щонайменше на 2% більше, ніж у попередньому році - $2,66 за тисячу кубометрів на 100 км.

Попередній контракт, що діяв 10 років, встановлював тариф $2,61 за тисячу кубометрів на 100 км.

Читайте також: Нафтогаз знизив ціни на газ для промисловості

З урахуванням протяжності газотранспортної системи України Газпром заплатить $31,72 за транзит тисячі кубометрів. На відміну від умов попереднього контракту, ставка фіксується на 5 років і не прив'язана до ринкової ціни газу в Європі.

У разі якщо обсяги поставок збільшаться, Газпром буде бронювати в України додаткові потужності з підвищувальним коефіцієнтом до стандартної ставки. Зростання ставки залежить від терміну бронювання: 10% за бронь на квартал, 20% за бронь на місяць і 45% — на добу.

Читайте також: Споживачі газу в січні заплатять на 25% менше, ніж у минулому році

Скільки заробить Нафтогаз

При прокачуванні 225 млрд кубометрів Нафтогаз заробить мінімум $7,13 млрд.

Ці розрахунки відповідають заяві президента Володимира Зеленського про понад $7 млрд доходів, яку він зробив наприкінці 2019 року.

Читайте також: Газпром виплатив Нафтогазу $2,9 мільярди боргу

Про що домовлялися раніше

  • Нагадаємо, угоду про транзит російського газу через Україну було підписано 31 грудня 2019 року.
  • Крім обсягів та вартості поставок контракт закріплює, що Росія і Україна домовилися з 1 січня обнулити взаємні претензії і зняти арешти майна на користь рішень за судовими позовами.

Що ще відомо

  • 27 грудня 2019 року Газпром перерахував Нафтогазу $2,9 млрд, які присудив Стокгольмський арбітраж щодо спору про контракт на транзит.
  • У кінці минулого року Нафтогаз вже продав $500 млн з отриманої від Газпрому суми. Але у НАК залишилося ще $2,4 млрд. Як вчора повідомив глава Нацбанку Яків Смолій, компанія продасть цю валюту, НБУ її викупить, гривня буде зарахована в золотовалютні резерви України.