У своїй колонці на сторінці в Facebook співзасновник банку Аваль, співвласник холдингу «Молочний альянс» Олександр Деркач наводить приклади того, як на зміцнення франка реагували економіка, підприємці і центробанк Швейцарії.

Читайте також: З Новим роком, країна! Що буде з курсом та економікою України в 2020 році

Знову трохи про економіку. Що повинно бути попереду? Віз чи кінь? Економіка або фінанси? У 2008 році один євро коштував 1,6 швейцарських франка. Але через постійні коливання на фінансових і фондових ринках, інвестори почали тікати зі своїх валют в його тиху гавань. І до вересня 2011 року курс франка зміцнів практично до 1 євро. Що, природно, не могло не позначитися на економіці та експортному потенціалі цієї маленької, але гордої і красивої країни. Де у кожного вдома в сейфі стоїть автомат для служби в армії.

Швейцарське перестали купувати в Європі. Вироблені в Швейцарії Liebherr стали програвати за ціною холодильникам Bosch. Кавоварки Jura кавоваркам Siemens, годинники Patek Philippe годинникам Lange and Sohne. Виробники швейцарського сиру зіткнулися з тим, що споживачі у всій Європі, в тому числі і в самій Швейцарії, стали віддавати перевагу більш дешевій німецькій, голландській, французькій або італійській продукції. Власники швейцарсих магазинів виявили, що їхні клієнти стали їздити за покупками в сусідні Німеччину, Австрію, Францію чи Італію. Різко зменшилась кількість туристів, для яких Швейцарія стала просто занадто дорогою.

Останньою краплею стало опитування, опублікований 4 вересня об'єднанням швейцарського бізнесу Economiesuisse. Кожне п'яте ориетированное на експорт підприємство країни побоювалося за своє існування через занадто дорогий франк. Якщо ключова валютна пара на тривалий час опуститься нижче рівня 1,20, попередив Economiesuisse, то практично всім працюючим на експорт компаніям доведеться скоротити до 5% робочих місць. Через два дні, вранці 6 вересня SNB, центробанк Швейцарії, прийняв рішення девальвувати франк і прив'язати його до євро за курсом 1,2 франка.

Читайте також: Про ОВДП, піраміди, міцну гривну і користь стабільності