Як будуть розраховувати вартість послуги

Вартість послуги за доставку газу будуть розраховувати індивідуально для кожного споживача. А розмір плати буде залежати тільки від обсягу споживання.

«За основу береться обсяг споживання протягом усього року. Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісяця протягом року», — сказано в повідомленні.

Читайте також: Правила надання субсидій у цьому сезоні змінювати не будуть

Для домогосподарств з плитою та колонкою, які використовують 170 кубометрів газу в рік, або 14-15 кубометрів на місяць, щомісячний платіж за доставку не буде перевищувати 16 грн.

Найвищі тарифи будуть у Миколаєві (15,4 грн), Чернівцях (14,8 грн), Івано-Франківську (14,1 грн), найнижчі – у Харкові (4,2 грн), Кривому Розі (4,9 грн) і Дніпрі (7,8 грн). При цьому тарифи не будуть залежати від сезону.

Читайте також: Споживачі можуть відмовитися від гарантованої ціни на газ до 30 грудня. Як це зробити

У РГК рекомендують споживачам з газовою плитою або колонкою платити єдиним платежем за квартал, півроку або рік. Тоді економія на комісії складе 100-200 грн на рік, оскільки комісія в багатьох банках становить більше, ніж сума самого тарифу.

При цьому споживачам з газовими лічильниками, хто за фактом не користувався послугою газу в певний період, все одно доведеться платити за транспортування газу.

Наступного року, обіцяють у компанії, плата за доставку газу буде скорегована відповідно до фактичного обсягу споживання.

Читайте також: Гончарук: Взимку ціна на газ в платіжках не зростатиме

Раніше повідомлялося

  • Раніше АМКУ оштрафував 16 облгазів на 278 млн грн за те, що з грудня 2015 року по серпень 2019 року вони займали монопольне становище на ринках комплексної послуги з розподілу та постачання газу побутовим споживачам.

  • З 1 січня 2020 року для споживачів, які мають право на придбання газу за пільговими умовами (ПСО), будуть діяти дві цінові пропозиції на газ від НАК: квартальні і щомісячна.
  • Квартальна оптова ціна, зафіксована на рівні 5,5 тис. грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів), буде діяти автоматично для всіх захищених споживачів до кінця опалювального сезону.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

  • Щомісячна оптова ціна для таких споживачів у січні 2020 року також складе 5,5 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ, транспортних витрат і націнки газзбутів).
  • Водночас щомісячна ціна в наступні місяці опалювального сезону може бути і вище гарантованої ціни, і нижче.