Що передбачає закон

«Основною умовою скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення було набуття чинності закону про обіг земель. Оскільки закон не прийняли, набули чинності пункти 14 і 15 розділу Х „Перехідні положення“ Земельного кодексу», — сказано в повідомленні.

Читайте також: Відкриття ринку землі: розбір головних міфів

До прийняття нового закону не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб.

Читайте також: Більшість українців проти відкриття ринку землі (опитування)

На 1 жовтня в держвласності перебувало 1,04 тис. га земель сільгосппризначення. Територіальним громадам передано 1,7 га, а в постійному користуванні — 1,3 га.

Раніше повідомлялося

  • 13 листопада 2019 року Рада проголосувала в першому читанні проект закону про скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.
  • Напередодні голосування президент Володимир Зеленський заявив, що в майбутньому законі про ринок землі буде зафіксовано право тільки українців і українських компаній продавати або купувати такі ділянки. А питання з відкриттям ринку землі для іноземців має бути винесене на всеукраїнський референдум.
  • Президент запропонує комітету з питань аграрної та земельної політики зменшити максимальну норму концентрації землі в одних руках з 200 тисяч гектарів до 10 тисяч гектарів.

Читайте також: Ринок землі. Що змінили в законопроекті до другого читання