Про що домовилися

"У результаті складних дводенних переговорів досягнуто пакетне розуміння, як будуть далі рухатися наші взаємини.

Ці величини, які зафіксовані у рішенні Стокгольмського арбітражу, будуть виплачені грошима і будуть виплачені, якщо ми реалізуємо всі пакетні позиції, ще до нового року.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

Тобто Україна, а саме компанія НАК «Нафтогаз», отримає за рішенням Стокгольма $3 мільярди (якщо точніше, не більше $2,9 млрд) згідно з тими домовленостями, які зараз є", - сказав він.

Умови контракту

Також Оржель розповів про строки, на які укладається контракт.

«Транзит на 5 років з можливістю пролонгації на тих умовах, передбачених зараз, ще на наступні 10 років», - наголосив міністр.

Також Оржель озвучив мінімальні гарантовані обсяги поставок газу: «1 рік - 65 млрд куб м і 40 млрд куб. м в наступні 4 роки », - зазначив Оржель.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, в угоді буде вказано заздалегідь визначений тариф на транзит, а договір буде відповідати європейським нормам, міжнародним правом і буде регулюватися міжнародним арбітражем.

Раніше повідомлялося

  • Представники Єврокомісії, України та Росії 20 грудня в Мінську досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.
  • Нагадаємо, в кінці лютого 2018 року Газпром програв судовий спір з «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом. За рішенням суду, російська компанія повинна виплатити українській стороні $4,6 млрд.

  • З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу ($3 млрд, включаючи відсотки).