Що вимагають Суркіси

  • Скасувати рішення НБУ про визнання членів сім'ї Суркісів пов'язаними з Приватбанком особами.

  • Визнати недійсними договори обміну коштів на акції Приватбанку (bail-in).

Чому важливий цей суд

У ході націоналізації Приватбанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) — емітентом єврооблігацій — підлягали процедурі bail-in і були примусово обмінені на акції додаткової емісії банку, які згодом були продані Мінфіну за менш ніж 1 грн.

В капітал були конвертовані три випуски єврооблігацій: на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн було погашено в серпні 2016-го, а також на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році.

Читайте також:Сім'я Суркісів «втратила» через націоналізацію Привату $250 млн та 500 тисяч евро — ЗМІ

Договори обміну зобов'язань (bail-in) на акції додаткової емісії Приватбанку і наступні договори продажу акцій державі є технічною процедурою націоналізації банку.

Також рішення на користь Суркісів буде означати, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Bail-in — процедура, здійснювана на проміжному етапі між відкликанням ліцензії банку і звичайною санацією і дозволяє використовувати при фінансовому оздоровленні банку не кошти держави, а кошти кредиторів. У підсумку, кредитори перетворюються в акціонерів, а їх грошові вимоги в акції.

Читайте також: Приватбанк оскаржить рішення суду про неправомірність процедури bail-in

Раніше повідомлялося

Читайте також: Нацбанк обурений рішенням суду на користь братів Суркісів

  • 27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом сім'ї Суркісів. З матеріалів суду випливало, що Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн грн, Поліна Ковалик — 514,1 млн грн, Григорій Суркіс — 163,1 млн грн, Марина Суркіс — 174,5 млн грн, Рахміль Суркіс — 44,8 млн грн.