Що кажуть в Нафтогазі

«Ми не знаємо, скільки часу Газпром буде готовий втрачати частку європейського ринку і наражатися на штрафи від своїх клієнтів у Західній Європі. Востаннє, коли Газпром робив таку вправу — зимою 2014-2015 років, — втратив понад $5 млрд дол, за підрахунками російських аналітиків», — наголосив Коболєв.

Він повідомив, що Україна буде покладатися на власні запаси газу, та продовжувати судові процеси з Газпромом.

«Ми будемо забезпечувати українських споживачів з ресурсів у сховищах, за необхідності можемо імпортувати ще за контрактами з гарантованою поставкою. І будемо продовжувати стягнення майже 3 млрд дол за завершеним арбітражем і битися ще за 12 млрд дол у поточному арбітражі», — каже Коболєв.

Читайте також: Газпром знову ставить умови: пропонує Україні відновити купівлю газу

Чи готова Україна до припинення транзиту

У Нафтогазі наголошують, що Україна готова до будь-якого сценарію з контрактом. За словами Коболєва, країна має рекордні запаси газу у підземних сховищах, а також може покладати на європейських партнерів.

«Україна готова до будь-якого сценарію розвитку подій. Завдяки успішному випуску єврооблігацій Нафтогаз винайшов додаткові кошти і створив значні запаси газу у ПСГ. 21,7 млрд куб м. – це рекордно високий рівень за останні роки.

Читайте також: Нафтогаз розмістив євробонди на $500 мільйонів

За словами Коболєва, Європа також підготувалась до «можливих креативних ходів росіян» і закачала до своїх сховищ рекордно високий рівень газу за багато років – 100 млрд куб. м

«Тобто всі розуміють, що з великою вірогідністю Газпром через політичні мотиви може не підписати контракт і спробувати шантажувати як нас так і європейських споживачів. Але великі запаси в українських і європейських підземках максимально перешкоджають реалізації такого сценарію», — резюмував Коболєв.

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

Раніше повідомлялося

  • 7 листопада Укртрансгаз модернізував газовимірювальну станцію «Гребеники» на кордоні з Молдовою. Відтепер станція готова до реверсного трансбалканського транспортування газу у випадку припинення транзиту з РФ.
  • 28 жовтня 2019 року тристоронні переговори України, Росії і Євросоюзу в Брюсселі завершилися безрезультатно. Сторонам не вдалося домовитися щодо тривалості контракту, обсягів і тарифів на транзит газу. Новий раунд переговорів відбудеться в листопаді.
  • Чинний транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.
  • Російський Газпром назвав дві умови для продовження транзиту. Він пропонує Україні відновити прямі закупівлі російського газу, а також відмовитися від претензій та припинити судові розгляди. Нафтогаз відмовився приймати ці умови.
  • Тим часом Датське енергетичне агентство надало Газпрому дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Досі Данія залишалася єдиною країною, яка не надавала Росії дозволу на будівництво.

Читайте також: Нафтогаз встановив ціну на газ для населення в листопаді