Що обговорили на зустрічі

Під час зустрічі обговорили ситуацію на ринку. Зокрема, заяви деяких компаній про можливе перенесення хед-офісів і зупинку виробництва.

Зеленський зазначив, що влада зацікавлена нарощувати експорт тютюнових виробів. Оскільки тютюнові компанії є одними з найбільших платників податків, і податкові надходження зростають. Так, за 9 місяців поточного року відрахування до бюджету зросли на 7,5% — майже до 30,5 млрд грн.

Читайте також: Кабмін став на бік «табачників» щодо скасування «маржі»

«Важливо, щоб інвестиції в економіку України зростали, оскільки це — збільшення кількості робочих місць і податкових надходжень», — наголосив Зеленський.

Також зазначив, що для України важливим є питання поліпшення бізнес-клімату і забезпечення прогнозованості державної політики і регулювання ринків.

Ще один пріоритет, за його словами, боротьба з монополіями і побудова конкурентних ринків.

Крім того, було зроблено акцент на необхідності вирішити проблеми тіньового ринку тютюнових виробів.

Після зустрічі з президентом компанія British American Tobacco заявила, що з 8 листопада відновить виробництво на своїй фабриці в Прилуках.

Читайте також: АМКУ оштрафував тютюнові компанії на 6,5 мільярда

Історія питання «табачників»

  • 4 жовтня ВР прийняла в цілому законопроект № 1049 «Про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

  • За день до голосування група народних депутатів внесла поправку № 8, якою регулюються торгові націнки на сигарети для дистрибуції.

  • Поправка пропонує встановити торгову націнку (так звану маржу) на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни відповідно.

  • У відповідь на це керівники компаній-членів асоціації «Укртютюн» заявили, що наслідком запровадження торговельної націнки на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі може стати закриття фабрик і втрата 50 тисяч робочих місць у тютюновій індустрії.

  • Найбільший виробник в Україні, British American Tobacco, зупинив виробництво тютюнової продукції на заводі «Прилуки» в Чернігівській області.

  • Також керівники компаній заявили, що в разі прийняття поправки підвищать ціни на пачку сигарет на 14 грн з 1 січня 2020 року і збільшать обсяги нелегальної торгівлі тютюновими виробами з 8,4% до 20%.

Читайте також: Сигарети подорожчають до 80-100 гривень у 2020 році — виробники