Як і попереджав «Мінфін» у своєму ранковому прогнозі — міжбанк був досить малооб'ємним, знервованим і з загальним настроєм на зростання котирувань долара.

Більшість клієнтів сьогодні не здійснювало активної валютної діяльності, а підводило підсумки вересня і визначалося з планами на жовтень. Малооб'ємний ринок — відмінний шанс для спекулянтів «покачати» курс, а в поєднанні із зацікавленістю нерезидентів в подальшому зростанні валютних котирувань під час аукціону з розміщення гривневих ОВДП — просто подарунок для любителів «накосити грошей» на курсі.

Збіг інтересів місцевих спекулянтів та великих міжнародних гравців фондового ринку щодо зростання долара на міжбанку сформував сьогодні синергетичний ефект і буквально підірвав ринок з перших хвилин сесії.

На фоні цих подій не поспішають продаватися і експортери. По-перше — у них ще є гривня від відшкодувань ПДВ за вересень, по-друге — вони чекають максимально високих котирувань.

Занервував і готівковий ринок, де на кінець дня долар подорожчав при продажу до 24,70 гривень і вище, а власники обмінників говорять про зростання попиту на валюту з боку злякавшихся громадян, що ще більше підтягує готівковий курс вгору. Валютні ралі на всіх сегментах ринку тривають ...

Хід торгів:

Стартував ринок відразу з позамежних в порівнянні з вчорашнім днем рівнів — 24,55 / 24,59 гривень за долар (вчора закриття було на 21 копійку дешевше — 24,34 / 24, 38).

На малооб'ємному ринку спекулянти та незначна кількість продавців швидко взяли ініціативу у свої руки і практично диктували котирування покупцям.

На 11 годин долар трохи впав до 24,53 / 24,56 гривень за рахунок виходу на торги невеликого числа реальних продавців. А о 12:00 курс ще скорегувався — до 24,51 / 24,535 гривень. На цьому рівні пройшла основна частина угод міжбанку вівторка, а ближче до обіду котирування ще просіли до 24,49 / 24,53 за рахунок продажів декількох великих клієнтів. Мабуть вони вирішили, що тягнути вже особливо нікуди і це ситуативно зміцнило гривню. Але дуже на короткий термін.

Як тільки основні операції завершилися — долар знову попер вгору на спекулятивних операціях окремих банків з дрібним сумами. О 15:00 курс досяг рівня 24,54 / 24,58 гривень, а на завершення сесії — і зовсім злетів до 24,63 / 24,66.

НБУ особливо не втручався в ситуацію, мабуть з одного боку — економлячи резерви, а з іншого — розцінюючи зліт котирувань як чисто спекулятивний розігрів ринку.

Але якщо долар продовжить зростати такими темпами — регулятору вже доведеться терміново втручатися в цю ситуацію, тому що гучні заяви чиновників про поліпшення стану в економіці — населення буде розглядати лише як знущання, тому що зростання котирувань за два дні майже на 60 копійок на доларі — це вже занадто.

«Мінфін», як і раніше — вважає продовження такого росту котирувань наслідком спекулятивного «розігріву» міжбанку і розглядає його як ще одне підтвердження того, наскільки поки залишається український валютний ринок залежним від дій дуже вузького кола гравців та спекулянтів.

Головні події 1 жовтня на міжбанку:

1) Продовження ралі по долару з рівня вчорашнього закриття 24,34 / 24,38 гривень відразу до сьогоднішніх ранкових 24,55 / 24,59 гривень, а потім — і до 24,63 / 24,66 на кінець сесії;

2) НБУ не виходив на ринок в публічному форматі;

3) Довідковий курс Нацбанку на 12:00 зареєстрований на позначці 24,5479 гривень за долар, а офіційний курс долара на 2 жовтня злетів відразу на 36 копійок і встановлений на рівні 24,555302.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram