На «американські гірки» по курсу впливатимуть декілька чинників:

1) Перший день нового місяця та кварталу. У цей день традиційно не варто очікувати значних обсягів торгів, тому що більшість клієнтів підводять підсумки минулого звітного періоду і формують плани на новий місяць та квартал. Низькі обсяги торгів дозволять спекулянтам активно качати ринок на вчорашніх злетах котирувань і очікуваннях подальшого росту курсу. За розрахунками «Мінфіну» сьогодні обсяг операцій на міжбанку буде у межах до 270 млн доларів при укладанні до 500 угод;

2) Сьогодні для місцевих і іноземних інвесторів Мінфін України проводить новий аукціон з розміщення ОВДП. Цей аукціон буде всього на 3 млрд гривень за номіналом, але й цей обсяг додасть пропозиції валюти на міжбанку з боку нерезидентів. Це зазвичай позитивний фактор для поповнення міжбанку валютою.

Але є одне «але».

За рахунок зльоту котирувань вчорашнього дня — їх купівля для іноземців стане дешевше. Тому нерезиденти зацікавлені пограти на зростання курсу в максимально можливих межах і будуть «допомагати» місцевим спекулянтам в цьому. Так що на фоні зростання котирувань — фактор аукціону виявиться у нашому випадку досить різноспрямованим мотиватором на валютному ринку;

3) Господарська діяльність клієнтів і витрати експортерами сум відшкодувань ПДВ, отриманих в кінці вересня. Компаніям потрібно розраховуватися з персоналом за минулий місяць та проводити усі авансові розрахунки по оренді, купівлі сировини і матеріалів та інше.

Поки у компаній є гривня від відшкодувань ПДВ — вони не будуть поспішати продавати валюту, що спрацює проти гривні. Тим більше, що активізувалися її покупці в особі імпортерів енергоносіїв перед опалювальним сезоном і попит з їх боку на валюту буде тільки зростати. Це також працює проти нацвалюти;

 Інвестування із заставними гарантіями від Cronvest

4) Поведінка готівкового ринку. Обмінники оперативно зреагували на вчорашнє зростання міжбанку і котирування готівкового долара злетіли відразу до рівнів 24,30 / 24,55 і вище з продовженням спроб підійняти його і до рівнів 24,70-24,80. Це також працює проти нацвалюти.

Після вчорашнього стрибка курсу — настрої на валютному міжбанку різко змінилися в бік можливого продовження зростання долара, чим активно користуються спекулянти як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Тому атаки на гривню зі спробами спекулятивно розгойдати курс вище — триватимуть і сьогодні.

З урахуванням усього перерахованого вище — «Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару 24,40-24,65 гривень.

При зльоті котирувань вище 24,65 гривень — не виключені продажі долара Нацбанком через Matching, але в невеликих обсягах. Регулятор буде скупий в частині витрачання резервів. Максимум мільйонів 20-35 долларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,20-24,55 і продаж 24,63 -24,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,35-24, 50 гривень та продаж 24,60-24,75 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram