Що це значить

Судове рішення про незаконність націоналізації Приватбанку та ряд інших були прийняті всупереч існуючим законам. Це викликає стурбованість не лише у Нацбанку, але і у місії МВФ, вважає Рожкова.

«Для місії це питання не просто Приватбанку як такого, а питання нашої політики у фінансовому секторі і незалежності центрального банку. Перший транш у межах програми 2015 року Україна отримала саме за те, що Верховна Рада посилила незалежність центрального банку. Тому виникає дуже багато запитань до цих рішень судів, які по суті підривають і нівелюють все, що було зроблено в межах співпраці з МВФ», — сказала вона.

Читайте також: МВФ підтримує націоналізацію Приватбанку

Катерина Рожкова додала, що скасування націоналізації Приватбанку буде мати швидкий негативний ефект на фінансовий сектор.

«По суті, це червона лінія для Міжнародного валютного фонду, тому що це перекреслює всі зобов'язання, які ми брали на себе як країна. І перекреслює дуже багато того, що вже зроблено. Тому це одне з ключових питань», — заявила перший заступник голови НБУ.

Читайте також: У США оприлюднили позов Приватбанку до Коломойському

Рожкова не виключає, що через скасування націоналізації Приватбанку МВФ може знову і знову відкладати рішення про продовження співпраці з Україною.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня ухвалив, що націоналізація Приватбанку була незаконною.