«Мінфін» зробив традиційну добірку найдешевших і найдорожчих однокімнатних квартир на вторинному ринку житла Києва. В основу бралися пропозиції про продаж квартир, виставлені на сайтах OLX.ua і LUN.ua — двох найбільш популярних дошках оголошень*.

Дешеві однокімнатні

Варіантів по $9-10 тис. в січні на дошках оголошень практично немає. Мінімальна вартість виставлених на продаж однокімнатних квартир стартує від $11 тис.

«Але в 99% випадків це «пастки» від ріелторів, які намагаються залучити покупця заниженою ціною. Реальна вартість однокімнатних квартир в Києві стартує від $19 тис. За цю суму можна придбати невелику однокімнатну квартиру в спальному районі столиці в житловому стані, але без капітального ремонту», — розповіла провідний спеціаліст АН «Гарант» Наталія Джангірова.

Виставляючи оголошення про неіснуючі квартири, ріелтори намагаються поповнити базу клієнтів і запропонувати покупцеві схожу квартиру, але «трохи дорожче».

За словами Джангірової, двокімнатні квартири в аналогічному стані можна придбати за $20-22 тис. Різниця в ціні між однокімнатними і двокімнатними квартирами в спальних районах зараз коливається в діапазоні $ 2-3 тис., а іноді її і зовсім немає.

Однак на сайтах оголошень можна знайти і такі пропозиції:

За $11 000 пропонують однокімнатну квартиру-студію в Шевченківському районі столиці на 1 поверсі 9 поверхового будинку.

За $ 11 750 є пропонується квартира в таунхаусі біля м. Васильківська. За цю суму можна придбати 16,5 кв.м. загальної площі.

Пропозиція по $ 12 000 є і в Солом'янському районі. Там продають гостинку загальною площею 13 кв.м. Зі своїм туалетом, але з загальною (на дві квартири) ванною кімнатою.

За $ 13 000 продають в Дніпровському районі повноцінну однокімнатну квартиру (47 кв.м.) в ЖК «Мега-Сіті». Приміщення без обробки, після будівельників. Документи на будинок є. Правда, судячи з відгуків на форумах, в будинку немає світла і опалення, хоча квартири заселені.

Пропозиція за $ 14 100 є в Шевченківському районі. Там пропонують однокімнатну квартиру загальною площею 23,20 кв.м. в «житловому стані».

Розкішні квартири

У сегменті найдорожчих однокімнатних квартир на вторинному ринку Києва відбулися зміни. Багато з елітних апартаментів «висять» в продажу вже не перший місяць. І чим довше квартира шукає покупця, тим більше падає ціна.

Так, квартира біля метро «Золоті ворота», яка в листопаді 2017 року виставлялася за $ 310 000, зараз продається за $295 000.

За $ 255 000 виставили на продаж квартиру в ЖК Royal Tower — будинок з власним парком, алеєю для прогулянок, панорамним майданчиком, лаунж-зоною і т.д. Квартира загальною площею 67 кв.м., з дизайнерським ремонтом.

У ЖК «Новопечерські Липки» продається квартира площею 59,2 кв.м. за $240 000. Будинок бізнес класу закритого типу з охороною, система карткового пропуску на територію, консьєрж сервіс.

У цьому ж ЖК продають квартиру площею 57 кв.м за $235 000. Також з дизайнерським ремонтом і всією необхідною технікою.

У Голосіївському районі столиці можна придбати однокімнатну квартиру в новому ЖК за ціною $ 190 000. Апартаменти в ЖК Парк Авеню (Park Avenue) загальною площею 61 кв.м. також з дорогим ремонтом і прекрасним видом з вікна.

* При підготовці огляду Мінфін використовував оголошення про продаж квартир, виставлені на сайтах OLX.ua і LUN.ua — двох найбільших популярних майданчиках оголошень.

У статті не аналізуються цінові тенденції на вторинному ринку. Редакція просто отранжіровала наявні пропозиції за ціною і відібрала п'ять найдешевших, і п'ять найдорожчих квартир, виставлених на продаж в перший місяць року. Адекватність запитуваних продавцями цін ми не перевіряли.