Про це у своїй колонці на «Мінфіні» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Чотири якщо

Якщо в майбутньому 2020 році не станеться якоїсь різко негативної події для України, то у економіки країни є всі шанси для прискорення росту. Але важливо, щоб співпраця з МВФ продовжилася, ситуація на Донбасі не загострювалася, земельна реформа була доведена до кінця і ніяких негативних політичних сюрпризів.

2019 рік, мабуть, запам'ятається тим, що всі обговорювали приплив іноземного капіталу в ОВДП, тобто в державний борг уряду. Але мало хто звернув увагу, що ті 110 з лишком мільярдів гривень інвестицій іноземців в ОВДП зайшли в умовах паузи у співпраці з МВФ і, що дуже важливо, при низькому кредитному рейтингу країни.

Читайте також: 2020: В очікуванні чорного лебедя

Рейтинги України

На поточний момент країні присвоєні наступні кредитні рейтинги від основних світових рейтингових агентств:

  • Standard&Poor's — «В», прогноз стабільний;
  • Fitch — «B», прогноз позитивний;
  • Moody's – «Саа1», прогноз позитивний.

У цьому списку найбільш слабкою ланкою є рейтинг від агентства Moody's. В кінці листопада 2019 року воно не стало підвищувати рейтинг з рівня «Саа1», а підтвердило старий рейтинг, змінивши лише прогноз зі стабільного на позитивний. Тоді, в листопаді, «добрих» новин від МВФ ще не було і активно обговорювалося питання Приватбанку. Це, мабуть, і завадило Moody's підвищити кредитний рейтинг України.

Наскільки я розумію, цього року Moody's все ж підвищить рейтинг країни до рівня «B», а рейтинг «В», нехай навіть найнижчий у вигляді «В3», відкриє двері в Україну для величезної кількості грошей з-за кордону. Адже як не крути, рейтинг «С» для багатьох фінансових інститутів світу є заборонним бар'єром для інвестицій. Величезна кількість грошей за своїми внутрішніми нормативам навіть не має права дивитися на активи, в яких немає рейтингу «В» і вище від усіх трьох основних рейтингових агентств світу.

Читайте також: Початок року: Що діється з курсом

Стакан наполовину повний?

Всі іноземні гроші, які зайшли в ОВДП у 2019 році, — повністю спекулятивний капітал на власні кошти інвесторів. Інший капітал за нормативами банківського регулювання при всьому бажанні не міг зайти в ОВДП України. І тут можна оцінювати ситуацію по-різному, за принципом стакан наполовину повний або порожній. Це, звичайно, погано, що всі іноземні гроші — спекулятивні гроші, але, з іншого боку, можна оцінити і по-іншому. При рейтингу «С» і без МВФ в країну увійшло понад $4 млрд. Що ж буде з МВФ і рейтингом «В»?

А буде наступне: при підвищенні рейтингу країни обсяг попиту іноземців на ОВДП збільшиться і дуже суттєво, оскільки світові банки зможуть купувати українські ОВДП. А це викличе ланцюгову реакцію в світі фінансів країни, яка буде позитивною для економіки.

Банкам нічого не залишиться

Можна поглянути на ситуацію з позиції закону збереження енергії, тобто грошей. Якщо портфель іноземців в ОВДП збільшиться, ще, скажімо, на 200 млрд грн, а загальний обсяг ОВДП не зросте, що ж залишиться українським банкам?

На 28 грудня 2019 року із загального обсягу ОВДП у розмірі 827 млрд грн у портфелі банків було 336 млрд грн, у НБУ — 337 млрд грн, у іноземців — 117 млрд грн. Якщо іноземці куплять ще 200 млрд грн, то їх портфель в обсязі поміняється місцями з банками України. А це вивільнить величезний обсяг ліквідності.

Куди подітися банкам з грошима, якщо замість 300 млрд грн у них буде тільки 100 млрд, а монетарна політика НБУ буде м'якшою, ніж минулого року, і ліквідності всередині країни буде більше. Загальний обсяг ОВДП не зросте, оскільки такої необхідності не буде, і, швидше за все, загальний обсяг ОВДП навіть може скоротитися, адже рефінансувати державний борг можна буде більш дешевими грошима МВФ.

Читайте також: Інфляційний таргет: чому саме 5%

Або кредитування, або боротьба за ОВДП

Банки країни опиняться в ситуації, коли їм доведеться збільшувати свій кредитний портфель, тобто в країні буде зростати кредитування при падінні ставок. В країні немає іншого інструмента, куди б ще можна було б прилаштувати сотні мільярдів гривень. В теорії можна купити іноземні активи, але в умовах припливу іноземного капіталу гривня продовжить зміцнюватися, а дохідності на Заході — 2-3% річних. Утримання просто валюти на рахунках — це 0% доходу.

Українським банкам доведеться битися з іноземцями за ОВДП і тим самим гнати дохідність за ОВДП ще нижче — до 8-9% річних. Або ж переключитися на кредитування з більш високими ставками. Ставки за кредитами при цьому будуть знижуватися, а загальний обсяг видаваних позик буде збільшуватися. Це дасть дуже сильний додатковий поштовх для зростання економіки країни.

Читайте також: «Мінус» 2% річних. Приватбанк знизив ставки за депозитами у гривні та валюті

Процес запущений, майте терпіння

Варто розуміти, що держава з бюджетом — не єдиний господарюючий суб'єкт в країні. Є ще люди, компанії і банки. Умовний рейтинг українських банків і компаній для світових фінансів не може перевищувати рейтинг країни. Якщо у країни рейтинг «С», то іноземне фондування компаній і банків майже неможливе.

Банки на «Заході» не дадуть німецькій або американській компанії кредит на будівництво заводу в країні з рейтингом «С» і не можуть поставити такий завод в заставу. З рейтингом «В» ситуація буде кращою. З рейтингом «В» будівництво чогось на кредитні кошти іноземними компаніями в Україні буде вже можливе, а це призведе до зростання прямих інвестицій і прискорення зростання економіки.

Але це, звичайно ж, процес поступовий, для початку цього процесу потрібно дочекатися остаточного рішення МВФ.