Правда, є одне «але»: придбати квартиру на пляжі зі знижкою можна. Але чи вдасться її вигідно здавати — питання.

Європейські вілли потрапили на розпродаж

За даними World Real Estate Fund, особливо сильно коронавірус вдарив по курортам Старої Європи. Нерухомість там впала в ціні до 30%. З таким дисконтом реально знайти вілли на Середземноморському узбережжі Франції і Іспанії, а також в Італії. Ці країни постраждали від коронавіруса чи не найбільше в Європі.

Втім, справа не тільки в епідемії. Ціни на європейську дорогу курортну нерухомість падають так стрімко ще й тому, що останнім часом вони були явно завищеними.

Читайте також: Пік падіння цін на нерухомість буде ближче до осені, в середньому на 10-20%

Наприклад, котедж на лазурному березі Франції площею 500 квадратів на 10 кімнат і в кілометрі від пляжу до карантину коштував близько 5 млн євро, тобто, по 10 тис. євро за квадратний метр. Зараз ціна впала до 3,5 млн євро.

Схожий будинок на іспанському узбережжі (район Бенальмадена), який ще кілька місяців тому коштував 2 млн євро, зараз готові віддати за 1,5 млн. Вілла біля Генуї в Лігурії (Італія) зі своїм оливковим гаєм і видом на море, яка раніше коштувала 1,2 млн, зараз продається за 900 тис. євро.

Продавці знижують ціни через різке падіння попиту. І тут справа не тільки в коронавирусі, але і в економічній кризі, що насувається на світ. Армія покупців, готових скуповувати дорогі вілли, помітно порідшала, і навряд чи відновиться найближчим часом.

При цьому ціни на оренду особняків на літо поки виставлені досить високі. На тому ж лазурному березі в середньому за 5-15 тис. євро за тиждень, що, якщо і дешевше, ніж в минулому році, то максимум на 5-7%.

«Тобто, купити можна з куди більшим дисконтом, ніж потім здавати в оренду, а отже, інвестиційна привабливість зростає», — говорить консультант з нерухомості Олег Боровий.

В Італії віллу, яка продається за 900 тис. євро, можна здавати по 5 тис євро в тиждень або за 20 тис. в місяць. «За вирахуванням комісії агентству, податків і комірного, на руки виходить близько 15 тисяч, що з урахуванням активного сезону близько 5 місяців в рік дозволяє розраховувати приблизно на 7-8% річних», — підрахував Боровий.

Втім, судячи з кількості виставлених в оренду і поки все ще вільних об'єктів, не факт, що постояльців вистачить на всіх. Раніше Франція і Іспанія взагалі говорили про перенесення курортного сезону на наступний рік.

Читайте також: Інвестувати за кордон стане вигідніше. Податкових протиріч більше немає — юрист

Зараз риторика пом'якшилася, і для європейських туристів ці країни вже відкриваються. Як і Італія, де, крім іншого, запускається ще й державна програма стимулювання туризму. Але туристів все одно буде менше, як мінімум, на 20%. Тому не факт, що з початком сезону цінники не просядуть.

Обережно: апартаменти

Дешевша нерухомість в Іспанії, Італії і Франції падає в ціні не так швидко. Знижки складають 10-15%.

Вілла в 80 квадратів на Сицилії виставлена за 180 тис. євро, що на 20 тис. дешевше, ніж до карантину. До будинку додається ділянка у дві сотки і вид на море.

Квартира площею 100 квадратних метрів у новому ЖК на іспанському узбережжі Коста-Бланка пропонується за 216 тис. євро. В квартирі дві спальні і дві ванні, у дворі житлового комплексу є сад і басейн. Взимку цей об'єкт продавався за 230 тис. євро, тобто, знижка становить 14 тис. євро, і додався бонус — меблі в подарунок.

Читайте також: Що робити, щоб вам не заблокували рахунок в банку

Апартаменти за 40-60 квадратів в ціновій категорії до 90-100 тис. євро подешевшали до 10%. Приміром, за 95 тис. євро можна купити мебльовані апартаменти в Деэса де Кампоамор неподалік від курортного містечка Торевьеха.

Варто відзначити, що апартаменти в Іспанії — досить специфічний сегмент. В останні роки в цій країні спостерігався справжній будівельний бум. Причому, зводили в основному, закриті житлові комплекси з власною інфраструктурою, басейнами та ін.

Вони позиціонувалися, як інвестиційна нерухомість, яку в сезон можна вигідно здавати. Такі апартаменти активно розкуповували в тому числі українці. Але, як виявилося, пропозиція явно перевищує попит. Тому навіть у вдалі туристичні сезони знайти орендарів не так просто, як здається на перший погляд.

Апартаменти здаються від 30-50 євро на добу, тобто в теорії за місяць можна отримати до 1,5 тис. Але чи не третина цієї суми йде на комісійні агентству, комірне та ін. Плюс — постійна зайнятість зовсім не гарантована.

Тому в кращому випадку вдається вийти на прибутковість в 5% річних, а в гіршому — інвестиція йде в мінус. Тому задовго до карантину багато власників намагалися позбутися апартаментів, виставляючи їх на продаж.

«Зараз таких пропозицій також вистачає, і так можна отримати більш істотний дисконт, ніж від забудовника — до 20%», — розповів Боровий.

При цьому апартаменти продовжують масово зводити, і за рахунок порівняно невисоких цін інтерес до них досить великий. Плюс — багато забудовників пропонують розстрочки, доступні в тому числі, для іноземців (під 2,5-3% річних). Але, якщо туристичний ринок не встигне швидко оговтатися від кризи, заробляти на такій нерухомості буде непросто.

Болгарія подешевшала на третину

На східноєвропейських курортах ситуація неоднозначна. Східна Європа постраждала від коронавіруса куди менше, ніж західна. Але в деяких країнах обвал на ринку нерухомості зіставимий з західноєвропейським.

Скажімо, як відзначають в агентстві «Болгарський дім», в Болгарії продавці готові поступатися 10-20% від заявленої ціни. Щойно Європа закрила кордони, іноземні покупці, яких на болгарському ринку традиційно багато, не змогли приїжджати на перегляди і угоди буквально зупинилися. Власники житла відразу ж зреагували — вже в перші тижні карантину ціни почали просідати.

Читайте також: Зеленський підписав закон про продовження податкових пільг для бізнесу

«На недорогі апартаменти від 15 тис. до 25 тис. євро ціни знизилися на 15-20%. На квартири від 30 тис. до 45 тис. євро — на 10-15%. Якщо йдеться про терміний продаж, можна виторгувати знижку навіть у 30%», — зазначає керівник агентства Тарас Розгон.

Наприклад, будинок в районі курортної Албени виставлений за 51 тис. євро, що на 15 тис. дешевше, ніж до епідемії. Площа об'єкту — 120 квадратів. Є 4 мебльовані кімнати з видом на море і свій сад.

Квартира в Бургасі площею 50 квадратних метрів коштує 30,5 тис., що на 7 тис. дешевше колишньої ціни.

Раніше ріелтори обіцяли по болгарської нерухомості прибутковість до 5% річних, але незрозуміло, як буде зараз, з урахуванням кризи на туристичному ринку. Болгарія вже рветься почати сезон, і, швидше за все, він відкриється з червня.

Вже зараз зрозуміло, що колишніх цін не буде. Оренда квартири в тому ж Бургасі — 380-400 євро на місяць проти торішніх 500-600. І незрозуміло, чи вистачить на всіх постояльців. Адже, як і в Іспанії, в Болгарії в останні роки був будівельний бум та апартаменти розпродавалися пачками. У підсумку серед власників в останні два роки ведеться серйозна боротьба за клієнтів.

У Хорватії ціни просіли не так істотно, як у Болгарії. Найбільш ліквідні об'єкти практично не подешевшали. По Хорватії коронавірус вдарив не сильно, тому там цього літа чекають на паломництво європейський туристів.

Зараз повним ходом йде продаж будинків і квартир. Обіцяють прибутковість до 7-10% річних. Скажімо, квартира в 70 квадратних метрів в Пулі коштує 158 тис. євро, що лише на 5 тис. дешевше, ніж до епідемії.

Ріелтори обіцяють, що влітку її можна буде здавати по 80 євро на добу. Новобудова на березі моря площею 55 квадратів пропонується за 214 тис. євро або 1,5 тис. за квадрат. Тобто, ціни приблизно на 50% вище, ніж у Болгарії. Але і туристичні перспективи, і орендні ставки, краще.

«Золота віза» на додачу

За кількістю  курортних об'єктів, що продаються, в лідери зараз вибилася Греція. Там від будинків та апартаментів, які від початку позиціонують не як житло «для себе» на час відпустки, а саме як інвестиційну нерухомість, обіцяють прибутковість до 5%-6% річних.

Плюс — якщо купуєш на 250 тис. євро і більше — можна розраховувати на золоту візу та дозвіл на проживання.

Ціни в Греції на хвилі епідемії знизилися до 5-7%. Вілли в популярних курортних регіонах можна купить за ціною в 350 — 500 тис. євро. За 500 тис. пропонують, наприклад, будинок на Корфу площею 120 квадратних метрів.

Апартаменти коштують в районі 100-200 тис. і вище. Квартира площею 134 квадрата на острові Тінос виставлена за 180 тис. євро. Квартира в 100 квадратів на Паросі коштує 100 тис. євро.

Ціни на Кіпрі впали на 5-7%, але є об'єкти термінового продажу, і на них можна отримати великі знижки. За даними агентства Ciprus House, будинок в Протарасі, який раніше продівався за 390 тис. євро, зараз виставлений за 290 тис. Площа будинку 135 квадратів, пляж — 200 метрів.

Однокімнатні апартаменти на цьому ж курорті коштують 49 тис. євро. За даними агентства, квартиру можна здавати в сезон подобово, а в міжсезоння (на 5-6 місяців) довгостроково. Власнику обіцяють чистий річний дохід у 5 тис. євро, щоправда, за умови передачі об'єкта «правильному» управителю.

В теорії цьогорічний курортний сезон для Кіпру особливих ризиків не несе. Спалах коронавіруса там був незначним і місцева влада очікує, що відпочиваючих буде, як мінімум, не менше, ніж зазвичай. Втім, з урахуванням кризових прогнозів для всього туристичного ринку (очікується спад турпотоку, мінімум, на третину), поки неясно, чи виправдається цей оптимізм.

Читайте також: Наближення кінця місяця: є загрози для гривні

На думку Борового, курортна нерухомість зараз в будь-якому випадку цікава для довгострокових інвестицій, причому, чим більше впав ціна, тим пильніше слід придивитися до об'єкта.

Навіть якщо в цьому сезоні заробити на ньому не вдасться, прибуток буде потім, адже ситуація на туристичному ринку рано чи пізно стабілізується. Втім, не факт, що купувати потрібно прямо зараз. Якщо туристичний сезон виявиться невдалим, до восені нерухомість може подешевшати ще більше.

Оксана Смирнова