Що кажуть в НБУ

Як пояснив голова НБУ, швидкої залежності між зниженням облікової ставки і відсоткових ставок як за кредитами, так і за депозитами, не буває. Тому що є певний часовий лаг реакції ринку на ті рішення, які ухвалює Національний банк.

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова напередодні також писала, що немає рецептів, які б дозволили вже завтра зробити кредити дешевими й доступними. Особливо в країні, де кілька років тому інфляція сягала рівня у 25% і навіть 43%.

Читайте також: 10 причин для оптимізму. Чому кредити повинні подешевшати

Наразі є чітка тенденція до зниження ставок за депозитами. Про це вже заявили великі системні банки. Національний банк очікує, що за ними підтягнуться й інші дрібніші банки. 

Читайте також: Приватбанк надаватиме дешеві кредити для бізнесу

За словами Смолія, зниження вартості депозитів потягне за собою і зниження відсоткових ставок за кредитами. 

Порівняти умови кредитів

Як реагують українці на подешевшання депозитів

У Нацбанку також розповіли, як вплинуло зниження ставок за депозитами на поведінку громадян. За словами Смолія, відтоку вкладів не спостерігається.

«Однозначно ми не бачимо відтоку банківських вкладів на сьогодні й не очікуємо такого. Тому що наразі в людей є багато заощаджень. Ми бачили минулого року підвищення заробітних плат. Споживання уповільнюється, відповідно, люди будуть нести кошти в банк», — заявив Яків Смолій.

Читайте також: «Мінус» 1,25%. Скільки великі банки готові платити вкладникам

Депозити з підвищеною дохідністю — в Бонусі від «Мінфіну»

Як знижуватимуть облікову ставку надалі

Сьогодні, 30 січня, правління Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 11% річних.

Національний банк прогнозує зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року завдяки швидкому поліпшенню макроекономічної ситуації в країні.

Очікується, що найбільше облікова ставка знизиться протягом першого півріччя 2020 року.

Читайте також: 10 причин для оптимізму. Чому кредити повинні подешевшати

На що впливає облікова ставка

Облікова ставка Національного банку — це один з головних інструментів, за допомогою якого він встановлює орієнтир вартості коштів для фінансового ринку.

Ставка впливає на вартість кредитів, які НБУ надає комерційним банкам. Що вища вона, то дорожчі для банків позики рефінансування та банківські кредити для позичальників, то менше вони оформляють позик.

Читайте також: Дешеві кредити. Чи зможуть банки виконати обіцянки чиновників

При зменшенні інфляції та поліпшенні макроекономічної ситуації облікова ставка зазвичай знижується і це спричиняє поступове здешевлення депозитів та кредитів.

Уряд запускає програму дешевих кредитів

  • 24 січня Кабмін схвалив старт програми доступних кредитів для малого бізнесу з 1 лютого. 
  • Передбачено виділити 2 мільярди гривень для запуску програми кредитів під 5, 7 і 9 відсотків для підтримки малого та середнього бізнесу.
  • За попередніми оцінками, близько 50 тисяч позичальників зможуть взяти участь у цій програмі вже в 2020 році.
  • Як прогнозує міністр економіки Тимофій Милованов, у найближчі 5 років в українську економіку надійде 8 мільярдів внутрішніх інвестицій завдяки реалізації програми доступних кредитів для бізнесу.