Яку частку отримає Баффет в Snowflake

Експерти, знайомі з філософією інвестування Баффета, кажуть, що інвестиції в Snowflake можуть виявитися не такими, якими здаються на перший погляд.

Читайте такожСкільки заробляють великі корпорації в Україні та де тримають зароблене

Нові документи, подані компанією в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC) на цьому тижні, показали, що Berkshire збирається придбати частку в $250 млн в Snowflake за ціною IPO в рамках вторинного розміщення. Крім того, фонд планує купити ще 4,04 млн акцій фірми у поточного інвестора. В середині очікуваного діапазону цін IPO в $80 за акцію частка Berkshire коштуватиме приблизно $ 550 млн.

Секрет успіху Snowflake

Snowflake, заснована в 2012 році, розробила хмарну платформу для зберігання і обробки даних. Вона дозволяє об'єднувати інформацію в єдину систему, яку в компанії називають «джерело істини». Таким чином вирішується проблема розрізненості даних і спрощується робота з ними.

За допомогою платформи можна збирати, управляти, аналізувати інформацію, обмінюватися нею, інтегрувати дані з різними мовами програмування, а також розробляти аналітичні програми.

Клієнти можуть безпечно обмінюватися даними як усередині своєї організації, так і за її межами. Це можливо завдяки тому, що дані не копіюються і не переносяться в інші бази. Крім того, можна об'єднувати існуючі дані з новими. Продукт здатний працювати в хмарах компаній Microsoft, Google і Amazon. Крім цього, платформа практично не вимагає обслуговування.

Читайте також: Що дасть Tesla другий шанс стати частиною S&P 500

На 31 липня 2020 року у Snowflake набралося 3117 клієнтів. У той же період 2019 року їх було 1547. У їх числі понад 100 компаній — з рейтингу Fortune 500. За першу половину поточного року вони забезпечили понад 25% виручки.

Всього під управлінням хмари Snowflake знаходиться 250 петабайт даних. Це 256 тис. жорстких дисків ємністю 1 терабайт кожен, або 250 фільмів «Аватар» Джеймса Кемерона, перенесення яких в 3D зайняло 1 петабайт дискового простору.

В ході IPO американська Snowflake Inc. розмістила акції на $3,36 млрд. Це розміщення стало найбільшим в технологічному секторі з початку цього року.

Почасти таким досягненням компанія зобов'язана і Баффету. У вівторок Snowflake отримала вотум довіри після того, як в документації з'ясувалося, що Berkshire Hathaway і Salesforce погодилися придбати акції на $250 млн.

У чому «нестиковка»

Здавалося б, інтерес до такої компанії, як Snowflake, цілком виправданий і зрозумілий. Але справа в тому, що Баффет завжди уникав як технологічних операцій, так і IPO. Коли в минулому році «Оракула з Омахи» запитали про гучний IPO Uber Technologies, він відповів, що за свої 54 роки на Уолл-стріт жодного разу не інвестував в IPO.

Читайте такожЮвілейний iPad, «бюджетний» годинник та жодного iPhone. Що показала Apple

«Говорити, що кращий актив в світі, в який я міг би вкласти свої гроші, — це актив, де існують всі передумови для продажу, комісії високі, тваринний інстинкт набирає обертів, і він краще, ніж тисяча інших речей, в які я міг б інвестувати, де немає подібного ентузіазму… просто безглуздо», — пояснив Баффет.

Незважаючи на заголовки, присвячені інвестиціям Berkshire в Snowflake, відносно скромна позиція Berkshire, швидше за все, не є ознакою того, що Баффет змінив свою філософію щодо IPO, пише CNBC.

Це може вказувати на те, що портфельні менеджери Тодд Комбс і Тед Уешлер все частіше ведуть Berkshire Hathaway туди, куди Баффет ніколи б не пішов. І в міру того, як це триває, стає ясно, що «Баффет» не є синонімом «Berkshire», резюмує CNBC.

Що відбувається з Berkshire

У минулому році Баффет повідомив про те, що «один із співробітників компанії» був відповідальний за першу в історії інвестицію Berkshire в Amazon.com, ймовірно, маючи на увазі Комбса або Уешлера.

«І одному, і іншому зручніше інвестувати в технологічний сектор, і Баффет, звичайно ж, не збирається ставити під сумнів їх рішення, особливо в плані таких невеликих інвестицій. $ 600 млн — крапля в морі для активів Berkshire, вартість яких в кінці другого кварталу становила $ 207 млрд », — кажуть експерти.

Висновок аналітиків

Підхід Баффета до вартісного інвестування часто призводив до того, що він не брав до уваги популярні акції на Уолл-стріт. Але його довгостроковий успіх є відмінним доказом, що повільний і стабільний рух в результаті призводить до перемоги.

Наприклад, зверніть увагу на Uber — через 16 місяців після гучного IPO компанії вартість її акцій як і раніше на 18,4% нижче ціни первинного розміщення.