Що відомо

Встановлено, що вкладниками «піраміди» стали понад 600 тисяч громадян.

Орієнтовний обсяг коштів, привласнених та легалізованих зловмисниками через придбання елітного рухомого та нерухомого майна, інвестування в підконтрольний бізнес, становить більше ніж $250 мільйонів.

«З початку 2019 року (за період функціонування «піраміди») організатори придбали за незаконно отримані кошти один з островів Дніпровського каскаду з розташованими на ньому об’єктами нерухомості, 18 елітних позашляховиків, вартістю понад $100 тисяч кожен, коштовності, інше рухоме та нерухоме майно», — повідомили в СБУ.

Читайте також: ЗМІ: В Україні рухнула фінансова піраміда (відео)

Правоохоронці встановили, що до організації фінансової оборудки причетні понад 20 осіб, задіяно більше ніж 100 підконтрольних юридичних осіб.

27 серпня у межах кримінального провадження правоохоронці провели 48 обшуків у Київській і Вінницькій областях та Одесі.

Читайте також: Українці «подарували» організаторам фінансових пірамід понад $1 млрд

Суд наклав арешти на майнові активи зловмисників: банківські рахунки, рухоме та нерухоме майно, у тому числі оформлені на підконтрольні юридичні особи.

На фотографіях, оприлюднених СБУ, є й ювелірний салон B2B Jewelry, і його сертифікати.

За результатами слідчих дій буде прийняте рішення щодо повідомлення фігурантам про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 222 (шахрайство з фінансовими ресурсами), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу.

Читайте також: Комісія попереджає інвесторів про ризики інвестицій в скам-проєкти

Нагадаємо

Читайте також: 10 ознак фіктивності інвестиційного проекту

  • На початку травня НКЦПФР заявила, що вважає проект B2B Jewelry, який пропонує українцям вкладати кошти в інвестиційні сертифікати і продає ювелірну продукцію, способом незаконного заволодіння грошовими коштами. Комісія звернулася до правоохоронців.