Яким чином Британія планує зберегти мільйони робочих місць, підтримати ресторани та малий бізнес, на своїй сторінці у фейсбук розповів екс-президент Київстар Петро Чернишов.

Допомога «на харчування»

У Британії є зараз новий народний герой — це міністр фінансів Ріші Сунак (індус за походженням). Він рятує ті частини економіки країни, які на сьогодні розгромлені коронавірусом. Газети малюють карикатури з ним у плащі Супермена!

Вчора він оголосив новий спеціальний бюджет для порятунку економіки — з акцентом на ресторани, готелі та різні місця розваг (музеї, парки тощо)

Перше — ПДВ на півроку зменшується з 20% до 5%.

Запроваджується схема «Eat out — help out», тобто «Сходи поїж і допоможи». Держбюджет буде протягом серпня компенсувати кожному ресторану половину вартості його чека за будь-який сніданок, обід або вечерю. Важливо: тільки в понеділок-вівторок-середу (в інші дні передбачається ресторани і так отримають достатньо клієнтів). Також максимум до 10 фунтів на одне відвідування — тобто, якщо людина прийде в дешевший ресторан, то знижка вийде набагато більшою. Наприклад, в Макдональдсі буде точно 50% знижка — я порахував, що БігМак після знижки коштуватиме 46 грн, дуже круто!

Читайте також: Чому рішення ФРС послабило долар

І найголовніше — кількість відвідувань ресторанів однією людиною не лімітується — хоч три рази на день ходи і отримуй цю знижку. Ну і міністр обіцяє, що ресторан отримає гроші з бюджету протягом 5 днів — просто на основі щоденної звітності. Щоправда, знижка не діє на алкоголь.

Робітничий клас

В Британії, як і в багатьох розвинених країнах, зараз діє схема furlough — тобто, якщо бізнес закритий, але співробітника не звільняють з роботи, то він від держбюджету отримує 80% своєї зарплати. Звичайно, всі побоюються, що коли бізнеси відкриються і ця схема закінчиться, чи візьмуть вони назад всіх своїх співробітників? Тому, за кожного взятого назад співробітника міністр вирішив платити бізнесу відразу 1000 фунтів. Це хороший захід у боротьбі з безробіттям, якого в Британії дуже побоюються.

Також будь-якому бізнесу, який прийме на роботу працівника у віці 16-24 років, виплачуватиметься 1000 фунтів. Це робиться для того, що у критичному молодому віці люди, що залишилися безробітними, не зірвалися від відчаю у злочинність або наркоманію.

Читайте також: Де візьмуть 100 мільярдів для бюджету: намалюють чи знову позичать

В країні 40 тисяч пабів, 28 тисяч ресторанів, 15 тисяч кафе і 7500 готелів — їх хочуть максимально врятувати. Вважають, що ці заходи допоможуть зберегти 2,4 млн робочих місць. Всі розуміють, що через 2-3 роки за це доведеться розплачуватися підвищенням податків.

Може у нас хтось це прочитає і почне рятувати економіку — почавши з малих бізнесів?