Що кажуть в Мінекономіки

«Ми готові відреагувати за допомогою політики підтримки та скоординувати нашу політику разом з податковими та фіскальними політиками, чи монетарними, Нацбанком, або банківським співтовариством за необхідності, якщо справді буде якийсь істотний вплив на економіку України», — сказав Милованов.

Він додав, що міністерство вивчає досвід центробанку Китаю, який зараз бореться з наслідками вірусу. За словми Милованова, кономіка Китаю вже почала відновлюватися, а його державні підприємства в певних зонах вже на 80% завантажені, тобто ніякої зупинки виробництва не відбувається.

Читайте також: Коронавірус тисне на євро. Експерт розповів, що буде з курсом європейської валюти

Можливі наслідки для торгівлі

Також Милованов прокоментував можливі наслідки для торгівлі України з Китаєм. Більшу частину експорту нашої країни в КНР складають кукурудза та олію соняшникову, руда та залізорудні концентрати.

По першим двом позиціям Милованов очікує навіть зростання експорту, а за останніми Україна буде мати можливість збувати цю продукцію в інші країни, які захочуть наростити металургійне виробництво.

Читайте також: Коронавірус, ОВДП, валютна лихоманка в світі: що буде з гривнею

Щодо імпорту китайських товарів, то споживчі товари, на думку міністра, можна замінити вітчизняними або європейськими, а комплектуючі та обладнання – продукцією, виробленою в ЄС або інших азіатських країнах.

«Ми не очікуємо істотних проблем для наших ланцюжка створення доданої вартості. Швидше може статися подорожчання імпорту, що в цілому добре для економіки, особливо для національного виробника», — сказав Милованов.

Раніше повідомлялося

  • Ситуація в Китаї, де вирує епідемія коронавірусу, може скоротити приплив інвестицій в Україну, вважають у представництві Світового банку.
  • На думку аналітиків Moody's, подальше поширення коронавірусу може стати для світової економіки «чорним лебедем». А його вплив — більш істотним, ніж під час кризи в 2008 році.