Про ключові події на світових і українському фінансовому ринку, а також про очікування на найближчий час розповів у колонці для НВ фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Новини з ринків

Відгулявши День Подяки, мешканці Уолл-Стріт вирішили трохи попрацювати, благо часу залишилося не так багато, до Різдва рукою подати і вже наступного тижня почнуться веселі різдвяні вечірки, а найближчі дні повинні багато в чому визначити, які бонуси цього року чекають інвесторів і спекулянтів. І ключове, щоб ніщо не зіпсувало настрій. Поки що основний претендент — торгові війни. Які все ще не дісталися до фінансового ринку, але щосили «кошмарять» промисловість, індекси якої знижуються у всьому світі, також як і попит на метал. Чи жарт, в Україні, наприклад, для металургів листопад став найгіршим місяцем за останні років 20, судячи за обсягами виплавки сталі. Ще й чортові мілленіали не хочуть купувати активи, наприклад машини, і воліють користуватися таксі або навіть громадським транспортом, допомагаючи падати попиту на метал.

Але фінансові ринки живуть надією. І вона допомагає. Ось і цього тижня то Трамп, ображений президентським буллінгом на саміті НАТО, то його китайські товариші за нещастям, посилали сигнали про те, що з переговорами все погано. Це змушує ринки влаштовувати розпродажі. Але варто було вийти одній статті на Блумбергу, де журналісти поділилися чутками про те, що сторони домовляться, як ринки з радістю відіграли майже всі втрати. І ранок п'ятниці індекс S&P500 почне на позначці в 3117 пунктів. Не історичний максимум, але дуже і дуже високо. Навіть незважаючи на те, що гамлетівська дата «бути чи не бути тарифам» вже дуже близька. І багато в чому визначальна. І для ринків, і для багатостраждальних металургів.

Земля виходить на торги

Український сегмент єврооблігацій коливався в унісон з іншими ринками, що розвиваються, трохи знизившись за підсумком тижня. Благо, ніяких особливих новин з України або про Україну не надходило. І всі чекають наступного тижня, де спочатку відбудеться саміт у нормандському форматі, від якого абсолютно незрозуміло, що можна чекати, а потім цілком можлива активізація по лінії МВФ, де ринки сподіваються ще до кінця року побачити staff level agreement. Тим паче, схоже, наступного тижня в Україні таки буде проголосований ринок землі, що дозволить виконати одне з ключових умов. Особливо розчулює той факт, що поряд з іноземцями, яким закриють поки що доступ до святої української землі, не дозволять купувати землю також і українським компаніям, які вже встигли вийти на біржу. Такий собі негативний відбір, коли ти найпрозоріший, найпередовіший, правильно побудував бізнес, вийшов на зовнішні ринки, а тут тобі за це прилітає покарання у вигляді дискримінації. Але це суто українська логіка.

Валюта продовжує зміцнюватися

На внутрішньому ринку продовжує потихеньку зміцнюватися гривня. Цього тижня курс прокрокував нижче 23,9. І звинувачувати в цьому лише нерезидентів, які скуповують український борг, дуже складно. Адже їх частку в повному обсязі викуповує Нацбанк. Але вони задали напрямок і навряд чи зупиняться в найближчому майбутньому. Тим більше, на наступному тижні нас чекає аукціон 4-річних облігацій, які будуть розміщуватися без обмежень. І швидше за все, викличуть ажіотаж. Нерезидентам варто поспішати, адже у четвер у Нацбанку відбудеться засідання монетарного комітету, на якому буде прийнято рішення про ставку. І швидше за все, вона буде знижена, причому, цілком можливо, досить різко. І зараз аналітики сперечаються, чи буде це мінус 100 пунктів або всі 200. Тим більше, та сама активність іноземних покупців давно продавила дохідність за суверенними паперами істотно нижче облікової ставки НБУ, і регулятору тепер треба наздоганяти.

Купуй ОВДП з високою дохідністю і отримай бонус від «Мінфіну»

Ключове тут — не втратити довіру учасників ринку. Це єдине, що може стримувати Нацбанк від різких рухів. Можна ще, звичайно, просити Нацбанк утримувати гривню від зміцнення. Але тоді треба чітко розуміти, що це буде вимогою експортерів, які хочуть від регулятора, щоб він штучно утримував слабку гривню.

Регулятору висунули вимоги

Для іноземних фінансових інвесторів ключове — це незалежність Нацбанку і було б погано, якби вони почали в ній сумніватися. Та й серед фінансового співтовариства в Україні НБУ користується авторитетом, який не хотілося б втрачати регулятору, адже це ускладнить життя не тільки їм, але і всій фінансовій системі. Тим більше, зараз постійно надходять новини про фізичний тиск на керівництво Нацбанку, у зв'язку з ситуацією навколо Приватбанку. А тут ще несподівано досить незрозумілий орган подав ознаки життя, причому не дуже розумного. Рада НБУ, а-ля наглядова рада старців, вирішив визнати політику Нацбанку неефективною. Видно, раді Нацбанку не сподобалося зниження інфляції. Бо саме боротьба з інфляцією є першочерговим завданням Центрального банку.

Читайте також: Попит на ОВДП буде зростати — експерти про включення паперів в глобальний індекс

В даному випадку, добре в першу чергу те, що думка цієї самої Ради всім до печі. І радує те, що за фактом вона ні на що вплинути не може. А те, що у когось в раді сверблять руки та інші частини тіла в томному бажанні переміститися в правління Національного банку, то це його особисті проблеми. Доки ж Рада НБУ, мабуть, хоче від НБУ, щоб той став ФРС, і займався ще й зростанням економіки, продукуючи різного роду популістські штучки, а-ля кредити 5% всім бажаючим. Мабуть, в який раз забуваючи, що подвійний мандат ФРС, яка не тільки бореться з інфляцією, але й відповідає за економічне зростання, базується на тому, що вони друкують долар, а не гривню. І доки це сумне непорозуміння не усунуто, доки НБУ може друкувати тільки українську національну валюту, і доки сама гривня не стала резервною валютою, всі вимоги до НБУ розігнати ще і економічне зростання за методом міцних господарників завжди закінчувалося тільки одним — розгоном інфляції.