Пропонуємо серію публікацій, в яких експерти-учасники конференції діляться коментарями щодо тем, які обговорюватимуть на FinRetail 2019.

Читайте також: Глава ВАФК: про СПЛІТ і новий нагляд за фінансовими ринками

СЕО фінансової компанії Dinero Ілля Веселий про першочергові кроки Нацбанку для захисту прав кредиторів з одного, і позичальників з іншого боку.

Ринок МФО розвивається в Україні надшвидкими темпами, і попит на мікропозики з року в рік лише зростає. Тому важливо чітко врегулювати на законодавчому рівні низку питань, які по-різному тлумачаться гравцями ринку фінансових послуг, що, в свою чергу, негативно позначається на іміджі бізнесу в цілому.

Це стосується, наприклад, залучення субординованого боргу. Підзаконний акт Нацкомфінпослуг, який регулював дане питання, втратив свою чинність. Проект нового вже є. Але він, по-перше, не діє, а по-друге — не несе полегшення для компаній в питанні тлумачення поняття «субборгу» і як ним реально користуватись.
Усунення прогалин регулювання та вирішення проблемних питань ринку МФО мають лягти в основу першочергових кроків Національного банку, як нового регулятора.

Іншим нагальним питанням є збереження балансу інтересів всіх учасників ринку МФО: компаній, що надають послуги, і позичальників. Що стосується захисту прав споживача — вимоги держрегулятора відповідають європейському рівню.

Законодавчо передбачена відповідальність кредиторів за приховування інформації: про рівень ставки, розмір комісії тощо. Споживач є максимально обізнаним. Водночас компанії, що надають послуги з мікрокредитування, гірше захищені, ніж, скажімо, банки.

Читайте також: Приватбанк: про еквайринг та безконтактні платежі

Учасники ринку потребують внесення у законодавство норм, які передбачали б відповідальність «антиколекторів» за сприяння клієнтам в уникненні сплати своїх боргових зобов’язань.

За непідтвердженими даними, в Україні близько 30% дорослого населення не охоплене банківським кредитуванням. Це великий потенціал для інклюзії їх до небанківських фінансових послуг.

Тому ми не просто чекаємо від НБУ розуміння, що сектор мікрофінансування – важлива складова розвитку української економіки. Ми прагнемо безпосередньо брати участь в трансформації ринку, в підвищенні відкритості та прозорості гравців і сприяти підвищенню його конкурентоспроможності.