Проект викликав ряд запитань, зокрема, щодо сум, які отримають «спортсмени» та наслідків від цих змін.

Свою думку щодо результатів запровадження новацій висловила у колонці для Ліга.нет заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Марія Репко. «Мінфін» пропонує ознайомитись із її точкою зору. 

Про які суми йдеться

Насправді, змін до бюджетного кодексу, якими би ці кошти спрямовувалися на розвиток спорту, в проекті не передбачено, а сам спорт в Україні фінансується з державного та місцевих бюджетів на рівні 11 млрд грн на рік. Чи вистачить збору на те, щоб «підняти» український спорт? Навряд.

У 2016 році, коли діяв збір в Пенсійний фонд 2% від продажу валюти, цей збір приніс бюджету всього близько 382 млн грн на рік. Це 3% від обсягу фінансування спорту в Україні.

Тіньовий обмін

Натомість валютному ринку він приніс не користь, а величезну шкоду. Мільярди доларів операцій населення пішли у тінь через цей збір та через обмеження Нацбанку, і наповнювали не державний бюджет, а кишені міняйл.

Обирайте валютні депозити у надійних банках та отримайте бонус від «Мінфіну»

До 2017 року чорний ринок перевищував офіційний у рази. Після скасування збору в ПФ, ринок вийшов з тіні. Сумарно за рік обсяг продажу зріс на $4,8 млрд, тобто в 7,5 разів (!), а в 2018 році населення купило валюти на $9,6 млрд, що майже в 13 разів більше, ніж в 2016 році до відміни норми.

Нова спроба

Відмінність нового законопроекту від старого збору в ПФ в тому, з якої саме операції буде справлятися збір. Цього разу пропонують обкладати купівлю валюти, тобто долари, які фінансові установи купують, а населення, відповідно, продає.

Читайте такожБізнес розкритикував законопроект про Бюро фінрозслідувань

До 2017 року норма покривала обернену операцію – валюту, яку населення купує. Тоді можна було хоч якось вмотивувати рішення про введення цього збору тим, що населення купуватиме менше валюти через податки, і це підтримає гривню на плаву. Цього разу у населення, навпаки, буде менше мотивації продавати свої валютні збереження, що зменшить попит на гривню і спричинить девальваційний тиск.