В деякі дні курс долара злітав «на рівному місці» до 25,31/25,35 гривень і вище, після чого так само швидко провалювався вниз за рахунок операцій дуже невеликого числа клієнтів. На готівковому ринку минулого тижня котирування продажу американської валюти були в межах 25,20-25,35 гривень.

НБУ, за підрахунками «Мінфіну», придбав на міжбанку близько $60-80 млн, поступово знизивши ціну викупу з 25,22 гривень (минулого четверга) до 25,03 гривень за долар (до кінця п'ятниці). Причому 6-го вересня регулятор починав викуповувати валюту з 25,17 гривень, потім знизив свій цінник до 25,05 і потім вже завершив покупки за 25,03 гривні за долар.

Через невеликі обсяги міжбанку курсовий тренд на торгах стає все більш залежним від дій невеликого числа гравців. Але якщо раніше це були, в основному, місцеві найбільші експортери, імпортери і сам Нацбанк, то в останні кілька місяців до них додалися нерезиденти, які активно включилися в надприбуткові для них операції з українськими ОВДП.

Саме через дії цієї четвертої сили значна частина основних і традиційних для українського міжбанку маркерів зараз практично не впливає на курсовий тренд.

Читайте також: В НБУ не знають, що за нерезиденти купують українські ОВДП

Наприклад, не особливо вплинув на ринок цього тижня стан ліквідності в системі. Коррахунки банків не опускалися нижче 56,7 млрд гривень. Це вище необхідного для нормативу резервування рівня і повинно було би «тиснути» на гривню.

Не особливо зіграв і фактор купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Раніше ці покупки «підривали» котирування, а зараз вони тонуть в обсягах нерезидентських операцій, пов'язаних з купівлею/продажем валюти під угоди з ОВДП.

Такі непрогнозовані вливання або відтоки нерезидентскої валюти на нашому ринку можуть представляти серйозну небезпеку для курсу. Масований «залив» валюти на міжбанк загрожує обвалом котирувань, який періодично не стримують навіть викупи надлишку долара Нацбанком. А вихід великих нерезидентів з облігацій і конвертація отриманої від їх погашення гривні у валюту для вивезення за кордон може спричинити різке зростання попиту на валюту і зліт котирувань «на рівному місці».

Та й самі обсяги погашень ОВДП стали періодично представляти для ресурсного та валютного ринків певну загрозу, оскільки вони є порівнянними із сумами вливань у систему ресурсів у вигляді відшкодування ПДВ експортерам.

Читайте також: НБУ не бачить ризиків для валютного ринку через придбання нерезидентами ОВДП

Якщо б НБУ працював не тільки на скупку валюти на міжбанку, але і постійно продавав її в моменти початку зростання котирувань, курсові гойдалки були б менш помітні та відчутні для економіки країни.

Але регулятор, в основному, тільки скуповує долар на міжбанку. Цим він, з одного боку, підтримує курс, але з іншого — не створює для бізнесу більш чітких і прогнозованих правил гри на валютному ринку, лише дуже умовно згладжуючи коливання на торгах протягом сесії. У результаті бізнес стає заручником таких курсових ігор великих нерезидентів, що призводить до відчутних для нього втрат.

Цікаво, що в такій ситуації регулятор виглядає «поганим» для всіх. Експортери і Міністерство фінансів незадоволені «низьким (в їх розумінні) курсом, який б'є по показниках прибутковості експортерів і по обсягам податків і зборів, прив'язаних до офіційного курсу. А імпортери скаржаться, що через стрибки котирувань не можуть планувати свої операції із закупівлі імпорту, в тому числі і таких важливих для України енергоносіїв. Тому їм доводиться їх закладати у ціни своїх товарів, що вже, в свою чергу, «б'є» по показниках інфляції.

Читайте також: Бюджет в небезпеці: Мінфін просить НБУ давати більш точні валютні прогнози

Якщо ж додати до цього ще й проблему постійного негативного сальдо торгівлі, коли імпорт перевищує експорт і призводить до вимивання валюти з країни, то клубок проблем тільки заплутується.

Поки що ситуацію частково рятують два фактори: перекази заробітчан і зовнішні позики. Але потік валюти від трудових мігрантів не може весь час зростати, а позики для України зараз, м'яко кажучи, недешеві і досить короткострокові.

Тому все гостріше стає проблема появи в Україні справжніх інвесторів, які будуть вкладати в економіку на 10-15 років і більше. Також назріла необхідність зміни всього бізнес клімату. Він повинен бути орієнтований на довгострокову перспективу, а не на одноразове зняття максимальних баришів.

Що буде з валютним ринком найближчими днями

На поведінці учасників торгів цього тижні позначаться наступні фактори:

1) Поточна господарська діяльність компаній. Клієнти будуть активно фінансувати свої господарські витрати, так як наступного тижня вже почнеться період податкових платежів і у компаній настане новий період дефіциту гривні.

Тим більше, що останні валютні ралі з 3-го до 5-го вересня порядком «налякали» бізнес. Експортери побоюються можливого швидкого падіння курсу, імпортери — швидких і малопрогнозованих злетів котирувань.

Компанії не захочуть грати у валютну «рулетку» і намагатимуться оперативно закривати свої зовнішньоекономічні угоди. Це збільшить статистику торгів, але призведе до періодичних ситуативних перекосів попиту і пропозиції на міжбанку в моменти виходу великих експортерів і імпортерів на ринок;

2) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та дії Нацбанку.

У вівторок, 10 вересня, Мінфін України проведе новий аукціон з продажу гривневих і валютних ОВДП. Інвесторам запропонують невеликий обсяг гривневих облігацій на 3 млрд гривень за номіналом. З них 500 млн — на 161 день, 500 млн — на 343 дні і 2 млрд гривень — на 847 днів. Валютні доларові ОВДП будуть розміщуватися з фіксованою дохідністю, але без вказування максимального обсягу розміщення: 519 днів під 5,25% річних і на 687 днів — під 5,50% річних.

Такі умови розміщення гривневих і валютних облігацій, за задумом Мінфіну, збільшать конкуренцію серед покупців і знизять вартість обслуговування гривневого боргу для бюджету. Вони також повинні залучити валюту до резервів за рахунок розміщення доларових паперів.

Але останні аукціони за гривневими ОВДП не призводили до великих обсягів продажу валюти на міжбанку. Умови розміщення цих паперів не завжди були цікаві іноземцям або вони воліли купувати більш ранні випуски облігацій на вторинному ринку. Тому розраховувати цього разу на максимально можливі обсяги розміщення гривневих облігацій не варто. Навіть якщо всі ОВДП куплять нерезиденти, Мінфін отримає, максимум до 2 млрд гривень, що не перевищує $80 млн в еквіваленті.

Крім того, покупка інвесторами доларових ОВДП не призводить до активного заводу валюти на міжбанк, так як іноземці купують валютні папери безпосередньо відразу за валюту. Більш того, якщо частина раніше погашених ОВДП у гривні інвестори вирішать перевкласти у валютні папери — це призведе до зростання попиту на валюту і зростання котирувань на торгах.

У будь-якому випадку, вівторок (день аукціону) і середа (дата розрахунку за придбані облігації) будуть дуже напруженими на міжбанку саме через дії нерезидентів та їх рішень;

Дії Нацбанку. При виникненні ситуативного надлишку долара на міжбанку, НБУ продовжить його викуповувати для поповнення резервів. Такі дії регулятора втримають курс від істотного падіння навіть у випадку активного розпродажу валюти іноземцями під купівлі ОВДП. Регулятор знову віддасть перевагу «тихій» роботі через Matching.

Якщо ж на торгах щось піде «не так» і курс піде вгору за рахунок дій нерезидентів, Нацбанк буде економити резерви і намагатиметься залишитися тільки спостерігачем. Тим більше, що зростання котирувань зіграє на руку експортерам, а також підвищить надходження до бюджету від митних зборів, зав'язаних на офіційному курсі.

Ліквідність банків і готівковий ринок цього тижня не будуть істотного впливати на курсоутворення.

«Мінфін» прогнозує зростання коливань коррахунків банків у ці дні за рахунок активізації операцій нерезидентів з облігаціями. За нашими розрахунками, коррахунки банків в період з 9 до 13 вересня будуть знаходитися в межах 47-58 млрд гривень.

А власники обмінників продовжать працювати у форматі «з обороту» з періодичною оглядкою на ситуацію на міжбанку, але при цьому зберігаючи деяку «незалежність і гнучкість» при виставленні котирувань.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 9-13 вересня

На міжбанку ситуативні перекоси попиту і пропозиції посиляться як за рахунок фактора нерезидентських покупок ОВДП на первинному та вторинному ринках, так і за рахунок активізації клієнтів за своїми господарськими операціями. Основну частину пропозиції валюти від іноземців під покупки облігацій буде викуповувати НБУ, використовуючи Matching.

За розрахунками «Мінфіну», при сприятливому сценарії обсяг можливого викупу Нацбанком в резерви цього тижня може скласти до $90-135 млн.

Курс долара на торгах у період з 9 до 13 вересня буде перебувати в межах коридору 24,95-25,40 гривень з періодичними ситуативними коливаннями в моменти виходу на ринок великих гравців.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — до $230-250 млн при укладенні до 470-540 угод;

У вівторок-середу — зростання обсягу операцій на міжбанку за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП і розрахунків за ним. Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в межах $270-310 млн при укладанні до 570-630 угод;

У четвер — п'ятницю — поступове зниження обсягів операцій за рахунок скорочення припливу валюти від нерезидентів до наступного аукціону. Але частково це буде компенсовано продажем валютної виручки клієнтами для фінансування своїх поточних виробничих витрат.

За нашими розрахунками, обсяги операцій на міжбанку складуть в четвер — не більше $220-230 млн при вчиненні до 440-480 угод, а в п'ятницю — не більше $190-210 млн при вчиненні до 370-410 угод за рахунок ефекту закінчення тижня.

На готівковому ринку. Обмінники будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції в їх регіоні з періодичною оглядкою на ситуацію на міжбанку.

Якщо на торгах не буде особливих стрибків курсу, то обмінники продовжать працювати в режимі «з обороту» при середньому рівні спреду в 15 -20 копійок за доларом, в межах 25-35 копійок — за євро і 0,003-0,009 гривні за рубль.

При розгойдуванні міжбанку, готівковий ринок буде періодично коригувати свої цінники, але при цьому орієнтуючись в основному на обсяг реального купівельного попиту з боку громадян і не формуючи при цьому самостійної гри «на підвищення».

«Мінфін» прогнозує досить широкий коридор з готівкового долара в ці дні вересня. В обмінниках фінкомпаній — в межах 24,95-25,35 гривень, а в банках — 24,90-25,45 гривень.