Зокрема, за даними Національного банку художники та графіки, які створювали дизайн нових банкнот, використовували виключно авторські зображення та шрифти.

«Художники, які працюють над їх дизайном, не використовують готові малюнки чи шрифти – вони власноруч створюють векторні графічні елементи дизайну, зокрема і буквений напис номіналу банкноти. Використання авторських творів замість готових продуктів передбачене для забезпечення високого рівня захищеності банкнот, адже підробити авторське зображення складніше, ніж скопіювати готове», — повідомили у Нацбанку.

Читайте також: «Тисяча» НБУ: Більшість читачів «Мінфіну» дратують дрібні купюри

Водночас в НБУ зазначають, що певний збіг у формі шрифту все ж міг бути, адже перед тим, як створювати власний шрифт графіки «вивчали графічну інформацію з відкритих джерел».

«Наголошуємо: жоден з елементів на банкнотах не є копією готових продуктів. Зокрема, і під час створення буквеного напису «Одна тисяча гривень» на відповідній банкноті було створено авторське графічне зображення на основі творчого використання публічно доступних елементів», — зазначають у Нацбанку. Зокрема там наводять перелік видань 1960-1986 років, які використовували графіки банкнот при створенні шрифту.

Читайте також: Ера змін і технологій: Обрано найкращі монети року. Фото

Нагадаємо, що раніше український дизайнер Богдан Гдаль помітив на новій банкноті 1000 гривень неліцензований шрифт, використання якого є порушенням авторських прав.