На відношення людей до біткоіна може впливати безліч факторів. Спробуємо розібратися, які саме.

Ціноутворення

Зараз біткоін з технологічних причин не здатний обслуговувати велику кількість користувачів в якості платіжного протоколу. Чи впорається він з цим завданням гідним чином в майбутньому, для більшості залишається питанням. Ще одна проблема пов'язана з тим, який статус отримає біткоін в законодавстві і як це вплине на його використання.

Сьогодні одні країни створюють «криптовалютні оазиси», а інші, навпаки, ставлять біткоін поза законом. Так, наприклад, в світі є дві найбільші економіки — США і Китаю. І обидві пішли на жорстке регулювання криптовалютного ринку. Тоді як Білорусь чи Гібралтар, навпаки, вибудовують правове поле, комфортне для розвитку криптоіндустріі.

Крім того, сьогодні криптовалютний ринок, незважаючи на хайп навколо нього, все ж залишається технологічно незрозумілим для масового користувача. На нього заходять великі інвестиційні гравці. У майбутньому, за багатьма прогнозами, цей ринок стане настільки ж непідвладним і недоступним пересічному масовому інвестору, як і традиційний інвестиційний сектор.

Читайте також: П'ять способів купити (продати) біткоіни

Сьогодні в умовах невизначеності безліч «старих» власників монет, а також стартапи, які недавно провели ICO, намагаються зафіксувати свої кошти, обмінюючи біткоіни на фіатні валюти

Спекуляції і ще раз спекуляції

Криптовалюти знаходяться на ранньому етапі розвитку, коли самі протоколи і навколишня інфраструктура ще недостатньо адаптовані для масового обслуговування — за своєю простотою, швидкістю і ціною транзакції. Тому характер багатьох угод з біткоіном спекулятивний. Цей тренд ще більше посилюється входженням на ринок великих спекулятивних гравців і традиційних інвестиційних гравців, які звикли маніпулювати курсовими різницями.

В силу того, що біткоін не піддається централізованому управлінню, а використання його для масових взаєморозрахунків недостатньо велике, спекулятивна волатильність буде тривати ще довго. На тлі технологічних проблем розвитку всієї системи і її масштабування багато хто пророкує біткоіну недовгострокові перспективи як «топової криптовалюти». За прогнозами провідних гравців галузі, біткоін, швидше за все, піддасться численним форкам, і в кінці-кінців залишиться однією з багатьох криптовалют або і зовсім зникне.

Ризики інвестування

У будь-якій ситуації — чи то етап зростання ціни біткоіна або її падіння, рядовому дрібному інвестору варто усвідомлювати, що в операції з криптовалютою ні в якому разі не варто вкладати кошти, які ви не готові втратити. І тим більше нерозумно вкладати останні кошти.

Важливо, щоб портфель ваших інвестицій був диверсифікований, особливо якщо ви інвестуєте тільки в криптовалюти, і не маєте заощаджень в традиційних інструментах (акції, депозити та ін.). Хоча, як ми бачимо по ситуації останніх днів, падіння курсу біткоіна збіглося з падінням всього традиційного інвестринку S& P500. Останній, щоправда, просів не так критично як криптовалютний, але великим корпораціям просадка традиційних біржових ринків обійшлася в сотні мільярдів. Криптовалютний ринок втратив також пару сотень мільярдів. Так що, як бачимо, всі види інвестування сьогодні є ризиковими. І якщо криптовалютний ринок проходить етап технологічного та правового становлення, то традиційні інвестиційні ринки схильні до циклічним кризовим явищам. Сьогодні світові аналітики пророкують традиційним інвестринкам чергову серйозну кризу, недвозначно натякаючи, що зміщення інтересу великих інвестфондів і коштів, вкладених ними в криптовалютні ринки, не є збігом. Таким чином, хочеться ще раз підкреслити високоризикові кріптовалютних вкладень для недосвідчених користувачів, а також важливість диверсифікації вкладених інвестицій.

Занадто багато невідомих

Казати щось про курс біткоіна — справа невдячна. Хтось озвучує прогнози в $20 000, а хтось — в $100 000 до кінця року. Ніхто однозначного прогнозу сьогодні дати не може. Поки що в «рівнянні забагато невідомих». Невідомо, як буде розвиватися ситуація в технологічному питанні розвитку мережі біткоіна, а також в правовому полі.

Однозначно можна сказати, що біткоіну потрібно пройти ще довгий шлях технологічного вдосконалення, перш ніж він стане інструментом для мас-маркету. Не виключено, що в ході цієї еволюції народиться рішення, яке зведе на вершину абсолютно нову криптовалюту.

Павло Кравченко, співзасновник Центру блокчейн-експертизи Distributed Lab для «Мінфіну»

Більше про блокчейн і криптовалюти можна дізнатися на конференції blockchain.ua, медіа-партнером якої виступає «Мінфін»