Але чим доводиться для цього жертвувати і чи можна вийти на пенсію після 30-ти в Україні?

Нова філософія: економ зараз — живи потім

Філософія руху фінансової незалежності та раннього виходу на пенсію FIRE (Financial Independence Retire Early) зводиться до принципу: заощаджуйте сьогодні та інвестуйте у своє завтра.

Тобто, доки ви молоді, ви активно заробляєте, заощаджуєте буквально на всьому, відкладаєте гроші і вигідно їх інвестуєте. Результат: до 30-40 років ви отримуєте достатню суму, яка дозволяє залишити роботу і жити при достатку на пасивний дохід.

У гарної, на перший погляд, ідеї є кілька важливих «але». Проблема перша: приєднатися до руху можуть тільки люди з дуже високими зарплатами, щоб можна було прожити на 25-30% від свого доходу, решту 70-75% відкладати.

Проблема друга: при такому підході до планування свого життя молоді роки доводиться проживати в аскетизмі, відмовляючи собі навіть у малих задоволеннях.

Доводиться обмежувати максимально всі фінансові витрати, відмовляючись від багатьох покупок — брендового одягу, дорогої техніки, гарної косметики тощо. Подорожі, походи в кіно, святкування ювілеїв — все це викреслюється з витрат на період відкладання грошей. Не кажучи вже про придбання власного житла, машини, ремонту тощо.

Гроші, які вдається відкласти, відразу ж інвестуються в акції, облігації, нерухомість та інші інструменти.

Така радикальна економія, в поєднанні з інвестуванням коштів, сприяє більш швидкому досягненню мети – накопичити, піти з роботи та сформувати пасивне джерело доходів, щоб надалі мати можливість жити в своє задоволення.

Читайте також: Два сценарії для майбутніх пенсіонерів

Правило 4%

Точна кількість учасників FIRE невідома, але число тих, хто прагне рано звільниться від офісного рабства, постійно зростає. За попередніми підрахунками, тільки на території США їх близько 100 тис. осіб. При цьому кожен для себе обирає, як досягти бажаного: жорстко заощаджувати, відмовляючи собі у всьому, або більш адекватно розпоряджається коштами.

Крім того, є ті, хто повністю прощається з роботою і живе на заощадження. Багато ж хто дотримується ідеї barista fire, тобто після виходу на пенсію, наприклад, працюють бариста у Старбаксі.

Але якою б ступінь залученості не була, прихильники руху керуються «правилом 4%»: після виходу на пенсію витрати становили не більше 4% від накопиченого.

В ідеалі пасивний дохід повинен повністю покривати витрати, дозволяючи залишати недоторканим основне тіло капіталу. При таких підрахунках фінансової подушки повинно вистачити мінімум на 50 років. При цьому дуже важливо правильно вкладати гроші. Допомогти зібрати надійний і прибутковий інвестиційний портфель може фінансовий консультант. Інший варіант – самому поступово освоювати тему інвестицій.

За фактом виходить, що на пенсію людина йде рівно тоді, коли розуміє, що зможе прожити на заощаджені гроші і пасивний дохід від них.

Щоб зрозуміти, яка сума дозволить вийти рано на пенсію, потрібно проаналізувати свої річні витрати. Підрахувати місячні витрати і помножити їх на 12. Потім отримане число помножити на кількість років, що залишилися до бажаного виходу на заслужений відпочинок. Далі вирахувати з цієї суми 4% — саме стільки можна знімати на рік без ризику для портфеля.

Накопичуйте на пенсію у НПФ «Династія»:
22,9% річних + 50 грн від «Мінфіну»

Люди, що закінчили офісне рабство у 35

Молодих пенсіонерів не так вже й мало. Послідовники руху активно обмінюються своїм досвідом в соціальних мережах, ведуть блоги, пишуть колонки для видань. Своїми принципами досягнення фінансової незалежності поділився американець Стів Адкок. Накопичивши майже $1 млн, 35-річний Стів пішов з постійної роботи і почав подорожувати країною зі своєю дружиною.

До рішення піти на заслужений відпочинок у молодому віці його підштовхнув жах перед тим, що він повинен ходити на роботу кожен день, терпіти рутинні зустрічі, поїздки в транспорті і службові конфлікти.

Від стресу та вигоряння не позбавляла шестизначна сума, яку він отримував за рік. В результаті він поставив собі за мету заробити мільйон доларів і вже у 35 закінчити офісне рабство.

За його словами, в першу чергу, він кардинально змінив свої фінансові звички — почав витрачати не більше 30% доходу. По-друге, крім основної роботи, активно використовував всі можливості заробити додатково. Писав для сайту, запустив канал на YouTube, також заробляв кілька сотень доларів на фрілансі.

По-третє, позбувся зайвих речей. Такими він вважає два автомобіля і спортивний мотоцикл.

Адкок зізнається, що більшу частину статку накопичив, інвестуючи у фондовий ринок, нерухомість, реліквії і раритетні речі. «Завдяки інвестиціям сума наших заощаджень зросла до $1 млн», — говорить він.

Читайте також: Дохідність 149-214%: п'ять найприбутковіших криптовалют 2020 року

Адкок з дружиною витрачають на ресторани тільки $50 на місяць і купують новий одяг двічі на рік. Але він не вважає, що в чомусь себе обмежує. «Я вірю в те, що потрібно вільно витрачати гроші на речі, які приносять вам радість, і скорочувати витрати на речі, які не потрібні. Сенс в тому, щоб зрозуміти, що робить тебе щасливим, а що ні», — впевнений Адкок.

А що в Україні?

Питання, чи знайде рух FIRE послідовників в Україні, поки що передбачає швидше негативну відповідь. Головним бар'єром є низький середній дохід українців. Із середньою заробітною платою в 10 тис. грн не має сенсу навіть мріяти про ранній вихід на пенсію. А ось скільки потрібно заробляти, щоб, почавши працювати, наприклад, в 20, вже у 35 зав'язати з роботою і жити, ні від кого не залежачи, можна підрахувати, скориставшись раніше описаною формулою.

Все, звичайно, залежить від потреб і запитів. Припускати, що людині в 35 років з необмеженою кількістю вільного часу вистачить 10 тис. грн на місяць, смішно. Візьмемо мінімальну суму 30 тис. грн. При таких розкладах фінансова подушка має становити не менше 7,5 млн грн.

Щоб її зібрати, потрібно відкладати приблизно 42 тис. грн на місяць протягом 15 років. Якщо врахувати, що потрібно на життя залишити хоча б 25%, то місячний дохід має становити 56 тис. грн. При цьому все одно доведеться заощаджувати на багатьох речах, а найголовніше – постійно інвестувати свої кошти. Інструменти для інвестицій можна розглянути найрізноманітніші: від банківських вкладів, нерухомості, облігацій до криптовалют.

Читайте також: Як інвестувати в акції іноземних компаній. Інструкція

Тоді навіть при дохідності 5%, фінансової подушки у 7,5 млн грн повинно вистачити на вільне життя.

Як коронавірус може вплинути на FIRE

Пандемія і світовий карантин можуть суттєво вплинути на майбутнє руху FIRE. З одного боку, пандемія може уповільнити його поширення. Адже удар по світовій економіці дуже істотний, що безсумнівно позначиться на особистих бюджетах.

Багатьом раннім пенсіонерам доведеться повернутися на роботу. Інші будуть змушені продовжити свою кар'єру на якийсь термін. А хтось вирішить, що життям потрібно насолоджуватися тут і зараз та взагалі відмовиться від ідеї жорсткої економії.

З іншого боку, в ситуації, що склалася, більшість людей налаштовані переглянути свої витрати, відмовившись від непотрібних покупок, і почати відкладати гроші. Це якраз ті принципи, на яких ґрунтується рух.

І хто знає, може статися так, що, навчившись більш ефективно розпоряджатися своїми фінансами в умовах коронакризи, багато хто, накопичивши достатню суму, вирішить поповнити список найбагатших молодих пенсіонерів.

Читайте також: Кінець епохи споживання: чи можна навчити людей знову сипати грішми

Так чи інакше, рішення, приєднуватися до руху FIRE чи ні, приймає кожен індивідуально. Якщо є втома від роботи і її супроводжує постійний стрес, то чому б не розглянути варіант раннього виходу на пенсію. Головне завести правильні фінансові звички і заощаджене вигідно інвестувати.

А якщо робота до душі і немає ніякого бажання у найближчі 10-15 років обмежувати себе у всіх радощах життя, то краще задуматися — а чи варто в це вплутуватися?

Ірина Рибніцька