Інвестор Роман Морозов 5 років тому переїхав до США. За цей час він на власному досвіді перевірив, скільки можна заробити на IPO, інвестиціях в нерухомість і акції. Морозов поділився з РБК своїм досвідом про те, як почати інвестувати в США. «Мінфін» виділив найцікавіше.

Життя з нуля в чужій країні

П'ять років тому я зібрав валізу за один день і поїхав до США як політичний біженець. Тоді ще думав, що це тимчасово. У США у мене не було ані грошей, ані друзів, ані знання мови, ані освіти. Все довелося починати з нуля. Єдиним виходом було почати свій бізнес, тому що ніхто не почне питати диплом престижного вузу, а також інвестування, так як нікому не важлива якість моєї англійської мови при купівлі акцій.

Сказати що було важко — нічого не сказати. Статус політичного біженця накладає обмеження: не можна працювати перші півроку перебування в країні. Але після цього терміну обмеження знімають, і ви отримуєте ті ж права і обов'язки, що і звичайний громадянин США, крім участі у виборах. Як в якості кандидата, так і в якості виборця. Також людина отримує SSN — номер соціального страхування, щоб можна було законно платити податки. Як тільки ви його отримали, можна відкрити свій бізнес і брокерський рахунок. Що я відразу ж і зробив.

Власна компанія дозволяє істотно заощаджувати на податках. Для власників бізнесу є різні податкові переваги і пільги. Можна списувати на «бізнес-витрати» все, що тільки можна уявити. Наприклад, бензин, кредит на автомобіль, половину вартості всієї їжі в робочий час та інше — список дуже великий. Це допомагало мені заощаджувати значні кошти вже з перших років у США. Я відкладав гроші і інвестував в акції. Зараз я володію невеликою компанією з внутрішнього оздоблення приміщень у Вашингтоні та інвестую в нерухомість.

Читайте також: Зміцнення гривні та падіння золота — що прогнозують

Участь в американських IPO

У США на соціальну пенсію не проживеш. Вона становить близько $700 на місяць. Тому я вирішив відкладати гроші самостійно. Я купую акції та беру участь в первинних розміщеннях постійно. Практично 30% портфеля складається з компаній, які я купив на IPO. За останні 10 років акції практично всіх IT-компаній США, які виходять на біржу, відразу ж виростають. Тому я купую компанії на IPO тільки в технологічному секторі. У біотехнологічні та медичні компанії я не інвестую — занадто багато шуму, занадто мало результату.

Вдалий досвід

Перше IPO в США, в якому брав участь, було розміщення китайського виробника електромобілів NIO у вересні 2018 року. У перший же день ціна акцій подвоїлася. Пам'ятаю, тоді дуже переймався, що не купив більше акцій. Незважаючи на те, що спочатку акції злетіли, далі у компанії довгий час були проблеми з фінансуванням і зростанням, і папери впали на 90%.

Я тримав папери NIO і періодично цікавився справами компанії. В один момент я був близький до продажу — американські заголовки новин були занадто нервові. Але я почитав новини в китайському інтернеті і побачив, як сильно підтримує цю компанію держава. Тому замість того, щоб продавати папери, вирішив докупити ще. Як показала практика, я не прогадав. Зараз дохід за NIO у мене більше 100%.

Ще однією вдалою інвестицією стала компанія-виробник рослинного м'яса Beyond Meat. Я вклав у неї близько $1000 у 2019 році. Я продав акції Beyond Meat і вийшов з інвестиції з прибутком близько 45%. Мені не подобається смак їх м'яса, а я володію лише тим, що розумію, як працює, або тим, чим користуюся сам.

Невдалий досвід

Я не брав участі в IPO Tesla, і вважаю це найпровальнішим вчинком у моєму житті як інвестора. Другим провальним вчинком була участь в IPO китайської кавової компанії Luckin Coffee. Я тоді піддався моді і не проаналізував новини на чутки про сумнівну репутацію творця. За що і поплатився. Повністю продав папери і втратив $1000, компанія пішла з біржі.

Читайте також: Все про DeFi: Чому дні централізованих бірж добігають кінця

Як сплачувати податки у США

У США дуже складна податкова система. При цьому величезна кількість пільг і переваг. Наприклад, у брокерів немає комісій. З податками в США потрібно бути уважним. Податок на доходи може становити і 0%, і 37%. У США немає сенсу продавати акції, якщо ви володієте ними менше року. Справа в тому, що тут працює дві схеми податків — Short Term Capital Gains Tax та Long Term Capital Gains Tax.

Перше — це податки на короткостроковий прибуток. Їх доведеться заплатити, якщо інвестор продає актив, яким володіє менше року. Податок може становити від 10% до 37%. Точна цифра буде залежати від того, де ви живете, рівня вашого доходу і сімейного стану. Тому що в кожному штаті свої умови. Друге — податки на довгостроковий прибуток. Ця система оподаткування набуває чинності, якщо інвестор продає папери, якими володів більше одного року. В такому випадку ставка податку може становити від 0% до 20%.

Тому я ніколи не продаю акції, куплені на IPO, раніше року. Інакше доведеться платити величезні податки. Я ще жодного разу не платив податки з доходів від своїх інвестицій, так як не виводив гроші з рахунку. Але навіть якщо б вирішив зняти їх, то з 2018 року пройшло вже два роки і акції NIO я можу продати з мінімальним податком. З IPO Beyond Meat така ж сама історія.

Читайте також: Джо Байден: як заробив статок «найбідніший мільйонер у Конгресі»

Як обрати іноземного брокера

Оскільки у мене був статус політичного емігранта, я зіткнувся з труднощами, коли хотів відкрити брокерський рахунок. Прямих обмежень в законі на можливість відкривати рахунки у брокера для політемігрантів немає, але деякі компанії не приймають документи політичних біженців як достатню підставу для легального статусу в країні. Вони бояться, що їм доведеться мати справу з форс-мажорними обставинами. Наприклад вашим від'їздом з країни або смертю, і не хочуть відкривати рахунки, щоб не думати про те, як вони будуть вирішувати ці проблеми.

Але маленькі брокери і стартапи, орієнтовані на молодь, активно відкривають рахунки. Серед таких компаній Robinhood, WeBull, TD Ameritrade та Interactive brokers. Кожен з них спеціалізується на своїй частці ринку. Наприклад, Robinhood обслуговує тільки брокерські рахунки, у нього немає пенсійних акаунтів. TD Ameritrade працює з пенсійними рахунками. WeBull переважно використовують денні трейдери. Я торгую на декількох платформах, серед яких Robinhood та TD Ameritrade. На жаль, вони не відкривають рахунки для громадян СНД. Тому для російськомовних інвесторів зазвичай раджу Interactive brokers.

Всі брокери в США мають страховку, тож різниці, кому віддавати гроші, практично немає. Десь сервіс зручніше, а десь швидше відповідає підтримка. Мені здається, найкращим брокером є TD Ameritrade. Вони існують давно і вже пройшли всі етапи і труднощі зростання маленьких стартапів, з якими зараз стикається Robinhood. Однак, за рахунок простого інтерфейсу Robinhood дуже популярний серед новачків, які тільки-тільки починають освоювати фондовий ринок. Robinhood можна назвати букварем інвестора.

Читайте також: 6 порад тим, хто тримає заощадження в валюті

Папери у портфелі інвестора

Загальна дохідність мого портфеля зараз близько 52% річних. Основний дохід від інвестицій я отримую завдяки акціям. Намагаюся усереднювати ризики і диверсифікувати портфель. У мене є кілька компаній, в які я вірю і які планую тримати дуже довго.

Я не купую облігації. Мені 33 роки і я впевнений, що будь-які коливання на ринку зможу відіграти відносно швидко — протягом 10-15 років. Тому вкладати гроші в американські облігації під 1% річних мені абсолютно не хочеться. Замість облігацій я вважаю за краще інвестувати в нерухомість. Дохідність від інвестицій в нерухомість становить від 25% і до декількох сотень відсотків на рік.

Ось деякі папери, які я зараз тримаю в портфелі:

Я тримаю кілька компаній, які розробляють і виробляють електромобілі. Американську Tesla і китайські NIO, XPeng та Li Auto. Китайський уряд підтримує виробників електрокарів. У Китаї нічим дихати останні 20 років, і цю проблему влада планує вирішити до 2035 року. Я думаю, Китай зробить все, щоб домогтися цього.

Zillow — американська компанія, займається базами даних нерухомості. У них зручна платформа, мають гарну внутрішню аналітику, запустили продаж будинків за готівку з сайту, самі викуповують перспективні будинку з ринку. Потенційно можуть бути найбільшими заставоутримувачами в США і заробляти на інших фінансових сервісах.

Roku — американський виробник обладнання і софта для потокового відео. Упевнений, що найближчі 5-10 років користувачів smart TV стане значно більше. Особливо з огляду на зростання нових видів пристроїв — екранів автомобілів. У Roku велика, призначена для користувача база, довгий середній термін підписки у клієнтів і своя екосистема.

Chewy — американський інтернет-магазин кормів для тварин. Хороший сервіс, велика частка повторних покупок у постійних користувачів. Пристрасть засновника до якісного продукту. Мода на домашніх тварин у США. Потенціал продавати додаткові сервіси і зробити маркетплейс. А також низька закредитованність компанії, яка їй допоможе пережити будь-які труднощі.