За словами Віктора Орловського, в каліфорнійському місті Менло-Парк, як і у всій Каліфорнії, живе багато прихильників демократів. Тому перемога Джо Байдена на виборах сприймається як свято. Крім того, окремі жителі Менло-Парку відзначали його перемогу, в першу чергу, як перемогу прогресу.

Історично Каліфорнія займає демократичний, лівий порядок. Незважаючи на це, були й економічні приводи голосувати за демократичну програму навіть тим, хто не є прихильником демократів.

Чому Долина обирає демократа

Є таке поняття «пірати Кремнієвої долини». Це дуже гарне порівняння, тому що в Долині багато опортуністів, які приїжджають сюди у пошуках золотих жил і скарбів. Тільки тепер це технології, бізнес-моделі і нові компанії. Якщо ви думаєте про себе як про видатного бізнесмена або генія технологічної індустрії, неважливо, з якої точки світу ви приїдете до Долини спробувати своє щастя. Але залишаються тут тільки щасливчики і сильні.

В результаті міграційної політики, яку проводила адміністрація Трампа, приїхати в Кремнієву долину стало складніше. Байден же у передвиборчій програмі говорив про пом'якшення прийнятих раніше заходів.

Читайте також: 5 акцій, які виростуть незалежно від результату виборів у США

Є ще одна причина підтримки демократів, незважаючи на те, що Байден у передвиборчій програмі обіцяв повернути максимальну ставку податку на дохід і ввести податок на багатство.

Так, у Каліфорнії живуть досить багаті люди. Індекс сусіднього містечка Атертон довгий час посідав верхній рядок рейтингу найдорожчих поштових індексів США, обганяючи Беверлі-Хіллз і багаті райони Нью-Йорка. Атертон — невелике містечко, де розміщуються так звані нові гроші: IT-фахівці, які зробили свої статки на технологічних компаніях, і венчурні інвестори.

Податки, які планують ввести демократи, торкнуться в першу чергу їх. Але навряд чи місцевих жителів це лякає. Податкові ставки у Каліфорнії — одні з найвищих в країні, але багато хто готовий платити ці податки, в тому числі податок на понад багатство, так як вважають, що соціальна складова у США недостатньо сильно розвинена, в порівнянні із Західною Європою і Канадою.

У Штатах дійсно набагато менше соціальної справедливості. В Америці багато чого працює не дуже добре: освітня система, особливо середня освіта, медицина (зв'язка медицини і страхового бізнесу складна, так як історично створена на користь страхових компаній).

Багато американців вважають, що все потрібно добувати своєю працею, і не справа держави допомагати тим, у кого заробляти гроші не виходить. Але в Каліфорнії люди більше орієнтовані на європейський підхід до соціальної справедливості. Тому тут будуть більше підтримувати ліве і навіть вкрай ліве крило, і підтримувати введення більш жорстких податків, в тому числі і для себе. Про це неодноразово говорили і Білл Гейтс, і вдова Стіва Джобса Лорен: система, яка робить одних людей надзаможними, а інших надбідними, несправедлива, і цю проблему треба вирішувати.

Читайте також: Як почати інвестувати в США: особистий досвід

Що впливає на Долину сильніше, ніж політика

Загалом у Кремнієвій долині вплив політики відчувається набагато менше, ніж на Східному узбережжі, в Нью-Йорку або Бостоні. Вона тут замінена високою економічною активністю.

Що зараз дійсно впливає на Долину, так це пандемія. Люди тут жили, тому що у них була високооплачувана і цікава робота. Але компанії тепер працюють віддалено. Facebook, Google і багато інших компаній, що базуються тут, оголосили, що будуть працювати віддалено як мінімум до червня-липня 2021 року. Але це не буде тривати занадто довго.

По-перше, в області біотехнологій, робототехніки (там, де створюють проривні технології) поки що не вироблені прийнятні онлайн-методи роботи. Наприклад, якась компанія, що працює в області генної інженерії, щорічно реєструвала не менше 200 патентів (минулого року їх було 350, а у 2018-му — 320). Але за перше півріччя 2020 року компанія зареєструвала всього три патенти. Не тому, що їх стало складніше реєструвати — стало важче створювати проривні інновації.

Для цього люди повинні збиратися улабораторії, кафе, у курилках обговорювати якісь питання. І ось з цих обговорень в офлайні народжуються інновації. Це дуже складно відчути, але це так.

По-друге, у Каліфорнії люди, спілкуючись один з одним в режимі офлайн, створюють не тільки нові інновації, а й нові бізнес-моделі. Тут кожен другий кофаундер великого відомого стартапу знайшов свого кофаундера випадковим чином: в барі, на мітапі, у кафе, на галявині, у школі, спілкуючись з іншими батьками… Це явище англійською називається serendipity. В онлайні цих випадковостей відбувається набагато менше, тому що випадковість — це офлайнова частина нашого життя.

Читайте також: Чому Байден не врятує долар від падіння

Так, звичайно, дуже багато людей поїхало з Каліфорнії, і ще поїдуть через податки, дороге життя тощо. Але велика кількість людей повернеться назад. В Долині розташована величезна кількість венчурних фондів. Вони вже нікуди не переїдуть, і фонди люблять, коли компанії знаходяться поруч. В Долині з'явиться багато нових стартапів, і на місце тих, хто виїхали, прийдуть нові люди, вони оновлять місцеву «флору і фауну». А тимчасовий відхід місцевих компаній на віддалену роботу, навпаки, навіть дозволить більш молодим людям з більш низьким рівнем доходу зрости і закріпитися тут.

У Долини з'явиться другий шанс, і її не потрібно списувати з рахунків. Найголовніша її властивість — це постійний пошук нових шляхів розвитку: швидко вчіться, ще швидше змінюйтесь і ніколи не зупиняйтесь. А ще ставте перед собою понадамбіційні завдання. Такий порядок буде тут за будь-якого президента і за будь-якої адміністрації.

Читайте також: Як зміниться робота ФРС при президенті Байдена