Кому обов'язково переукладати договір

Змінити постачальника газу приватники могли і раніше. Але тоді, по-перше, сама процедура переходу від однієї газопостачальної компанії до іншої була дуже заплутаною і на практиці майже нездійсненною.

По-друге, і це головне, такий перехід був економічно безглуздим, доки діяв ПСО. Це режим спеціальних зобов'язань, покладених на «Нафтогаз» і дочірні компанії облгазів (газзбутів), в рамках яких вони зобов'язані були поставляти газ населенню за пільговими цінами. І ця ціна була однозначно нижчою, ніж у інших постачальників.

Після того, як режим ПСО був скасований, всі постачальники блакитного палива опинилися в рівних умовах, а споживачі отримали можливість обрати, у якої компанії купувати газ.

По-суті, після 1 серпня для більшості побутових споживачів нічого не змінилося. Можна не вживати ніяких дій і отримувати газ у компанії, яка постачала його і раніше. Її назву можна дізнатися з платіжки. Найбільша група продавців газу — газзбути. Це компанії, які утворилися після виділення з облгазів бізнесу з продажу газу. У них — найбільша аудиторія споживачів, тому з великою часткою ймовірності, ви купуєте газ саме у одного з них.

Але є випадки, коли договір доведеться укладати знову:

  • Якщо ви купили квартиру, а договір з газопостачальною компанією залишився на колишньому власникові;
  • Якщо ваш постачальник газу збанкрутував або не законтрактував необхідну кількість блакитного палива.

Навіщо іншим шукати нового постачальника

Пільгові поставки газу населенню залишилися в минулому. Тепер блакитне паливо — це звичайний товар. І кожен продавець встановлює на нього свою ціну. А це означає, що у споживачів з'явилася можливість закупитися дешевше і значно заощадити.

Зараз свої послуги з постачання газу пропонує близько 50 компаній. У кожної — свій прайс і свої умови поставки. Наприклад, за даними ресурсу «Газотека», заявлені компаніями ціни на газ на грудень коливаються в межах від 5,95 грн за «куб» до 9,05 грн за куб. м.

Читайте також: Що шукають українці в Google. Названі найпопулярніші запити у 2020 році

За даними енергетичного регулятора (НКРЕКУ), середнє річне споживання у 2019 році на одного абонента, що використовує газ для приготування їжі, становило 108 кубометрів, для приготування їжі та підігріву води — 257 кубометрів.

Відповідно, якщо ви купуєте газ для приготування їжі, то, закупившись за найнижчою ціною, за рік заплатите 642,6 грн, за найвищою — 977,4 грн. Підрахунок вельми умовний, оскільки ціна протягом року може змінюватися. Але цей підрахунок лише показує різницю у витратах на паливо.

Тож ті, хто хочуть заощадити, можуть оцінити рівень цін свого постачальника з пропозиціями на ринку і, знайшовши більш привабливі, задуматися про зміну постачальника.

Це стосується будь-якого споживача блакитного палива — і тих, хто живе в приватному будинку і користується газом, і жителів багатоквартирних будинків з газовими плитами. Можливість змінити постачальника також не залежить від того, чи є у споживача лічильник газу чи ні. Оскільки при відсутності лічильника, нарахування здійснюються відповідно до затверджених Кабміном норм споживання газу.

Як знайти «свого» постачальника

Для багатьох визначальним фактором може стати ціна.

Тому робимо крок перший: вивчаємо цінові пропозиції

Можливість порівняти ціни надають декілька ресурсів. Наприклад, оперативну інформацію про актуальні пропозиції газопостачальних компаній дають «Газотека» і ГазПравда. Ця ж інформація доступна у мобільному додатку «Енергетика онлайн» (в App Store та Google Play).

Також варто звернути увагу на рекламу в ЗМІ і соцмережах, часто її можна знайти і в своїй поштовій скриньці. Якщо ви вже знаєте назву компанії, можна відразу зайти на її офіційний сайт в розділ з комерційними пропозиціями.

На цьому етапі можна визначитися і з форматом закупівлі газу. Як правило, зараз газопостачальні компанії пропонують два варіанти — щомісячний і річний тариф (іноді до них додається ще й сезонний — закупівля газу на період опалювального сезону).

Головне — вас не повинно бентежити, що, наприклад, ви проживаєте в одному регіоні, а постачальник газу знаходиться в іншому.

Читайте також: Гетманцев хоче знизити податки на зарплату з 2022 року

«Ціна на газ не залежить від віддаленості одержувача від постачальника і буде однаковою для всіх. А ось вартість доставки газу для кожного регіону буде різною. Зараз приватні споживачі платять за газ за двома платіжками: одну — безпосередньо газопостачальної компанії за саме паливо, другу — оператору газорозподільчої мережі (облгазу) — за його доставку», — пояснює директор з досліджень аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

Обравши привабливу для себе цінову пропозицію і компанію, з якою ви бажаєте укласти договір, потрібно буде перевірити її репутацію.

Крок другий: перевіряємо репутацію постачальника

Можна почати з перевірки наявності ліцензії, яка дає право на постачання газу. Цю інформацію можна взяти на сайті НКРЕКУ. Заходимо за посиланням, обираємо розділ «Ліцензійний реєстр НКРЕКУ» (пункт 12). Після цього файл з повним переліком ліцензіатів НКРЕКПУ завантажиться на ваш гаджет. У цьому електронному списку треба знайти постачальника природного газу за його юридичною назвою і в розділі «Статус ліцензії» перевірити її дію.

«Але наявність ліцензії — далеко не все, що потрібно знати про компанію. Отримати цей документ зараз досить легко. При виборі компанії слід також звернути увагу на розмір статутного капіталу. Якщо він становить декілька гривень — це повинно насторожити», — каже Роман Ніцович.

Він також радить оцінити:

1. Як довго компанія працює на ринку (до нових варто придивитися уважніше).

2. Фінансові результати і звітність компанії (повинні публікуватися на її офіційному сайті).

3. Терміни та умови оплати за газ (вигідніше, щоб умови передбачали оплату за фактом поставки газу: наприкінці місяця — якщо обрано помісячний тариф і з розбивкою платежів — при річному і сезонному тарифі). Передоплата — не найкращий варіант для споживача.

4. Порядок взаємодії з клієнтами (наявність «гарячої» лінії, інших каналів комунікації, простота обслуговування, наявність декількох варіантів подачі заяви на приєднання тощо).

В даному випадку черпати інформацію краще з якомога більшої кількості джерел.

Як стати клієнтом нового постачальника

Після того, як компанія-постачальник обрана, вам потрібно зробити ще три кроки, щоб стати її клієнтом.

Крок третій: подаємо заявку

Як правило, заявку на приєднання можна подати на офіційному сайті компанії або відправити скан заяви на електронну пошту. Деякі компанії розширюють можливості для майбутніх клієнтів.

Читайте також: Як продати біткоїн: інструкція для тих, хто вперше вклався в крипту

Наприклад, стати клієнтом «Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» можна через Приват 24. А тут — подивитися навчальне відео, як це зробити. Частина компаній працюють через банки. Зокрема, жителі Краматорська, Слов'янська та Соледара можуть оформити заявку на приєднання до YASNO у відділеннях ПУМБ.

Перелік постачальників із ціновими пропозиціями, контактною інформацією та можливістю відразу ж подати заявку розміщений на сайті Газотека.

Разом із заявою приєднання споживач пред'являє постачальнику:

— документи, що визначають право власності або користування об'єктом (приміщенням);

— документ, що засвідчує особу споживача (паспорт), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);

— інші документи, які може зажадати постачальник (їх перелік повинен бути визначений на сайті постачальника). Наприклад, це може бути останній рахунок за розподіл чи постачання газу.

Заяву також може подати довірена особа власника приміщення при підтвердженні представництва довіреністю, оформленою належним чином.

Крок четвертий: укладаємо договір

Компанія може розглядати подані документи до 20 днів. Однак зараз, як правило, все вирішується набагато швидше — протягом 3-5 днів.

«Важливо знати: компанія може відмовити вам у приєднанні, якщо дізнається, що у вас є великі заборгованості за вже спожитий газ», — уточнює Роман Ніцович.

Якщо нова компанія згодна зробити вас свої клієнтом, вона:

  • закріплює нового клієнта в своєму реєстрі на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи. З цього моменту набирає чинності типовий договір про постачання газу. Тобто, окремо такий договір підписувати не потрібно;
  • сповіщає про своє рішення споживача (або споживач отримає повідомлення про відмову).
  • може запропонувати підписати свою версію договору на основі типового, де будуть відображені спеціальні положення (наприклад, формульне визначення ціни на газ, порядок оплати тощо).
  • відкриє особистий рахунок і запропонує зареєструвати особистий кабінет на своєму сайті (якщо така послуга є).

Крок п'ятий: розраховуємося зі «старим» постачальником

Протягом шести тижнів вам повинен надійти остаточний рахунок від попереднього постачальника.

Протягом десяти днів з моменту отримання рахунку вам необхідно буде розрахуватися з попереднім постачальником. Рахунок буде враховувати всю непогашену суму заборгованості.

Якщо ви не згодні з таким рахунком, варто звернутися до суду.

«Якщо ваш постачальник збанкрутував або не законтрактував потрібного обсягу газу, а з новим постачальником ви не встигли укласти договір, без палива ви не залишитеся. В цьому випадку отримувати його ви будете від постачальника «останньої надії» (ПОН), функцію якого зараз виконує ЦПК «Нафтогазу». Отримувати газ у неї можна необмежений час. Але краще підшукати нову компанію швидше, оскільки закупівля газу у ПОН обійдеться дорожче, ніж у інших компаній на ринку», — говорить Роман Ніцович.​