Динаміка біткоїна

За даними порталу CoinDesk, станом на 17:14 курс біткоїна становив $19,829. Пізніше біткоїн опустився до $19,519 станом на 17:44 за Києвом. Попередній рекорд зафіксували у грудні 2017 року – $19,783.

З початку року біткоїн подорожчав на 170%.

За останні три роки ціна активу двічі опускалася нижче $4 тис., востаннє – 8 місяців тому. Відтоді курс біткоїна виріс більш ніж на 426%. Капіталізація активу перевищила $ 363 млрд, за даними Coinmarketcap.

Фактори злету

Про те, що курс біткоїна може почати суттєво зростати, криптовалютні аналітики почали говорити ще навесні. 11 травня в мережі Blockchain відбувся третій за всю історію так званий халвінг Bitcoin (від англ. halving – навпіл). Це зменшення удвічі винагороди майнерам за додачу ними нового блоку в Blockchain.

На практиці зменшення винагороди означає зменшення вдвічі темпів видобутку криптовалюти. Сьогодні видобуто 18,5 млн біткоїна з 21 млн можливих. Тобто чим повільніше видобувають нові віртуальні монети, тим більшу цінність здобувають вже існуючі в обігу.

Читайте також: Чому дорожчає біткоїн

На підвищення вартості біткоїна також вплинули прогнози щодо політичної та економічної нестабільності в 2020-2021 роках на фоні пандемії коронавірусу. Це і від'ємні ставки дохідності за борговими інструментами багатьох розвинутих країн світу, і зростання світового боргу, і уповільнення виробництва тощо.

Одну з причин подорожчання біткоїна називав голова Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) Джей Клейтон. Він пояснив, що вартість криптовалюти зросла на фоні істотних недоліків у традиційних платіжних системах. Клейтон зазначив, що криптовалюта має особливості, які дозволяють називати її засобом накопичення або платіжним механізмом.

Читайте також: Глава PayPal розповів про майбутнє біткоїна

Зростанню курсу біткоїна могла допомогти також компанія PayPal – у листопаді вона додала підтримку цілій низці криптовалют (біткоїну, Ethereum, Litecoin і Bitcoin Cash). Тепер американські користувачі сервісу можуть купувати, продавати і зберігати ці монети, а також використовувати їх для оплати.

Хто інвестував у біткоїн у 2020-му

У 2020 році в біткоїни інвестували мільярдери і публічні компанії. Наприклад, навесні, в розпал кризи, криптовалюти на $50 млн купив засновник хедж-фонду Tudor Investment Пол Тюдор Джонс. Стенлі Дракенміллер, стан якого оцінюється в $4,4 млрд, повідомив про покупку BTC у листопаді.

Читайте також: Чому біткоїн подешевшав на $2600 за кілька годин. Дві причини

Однією з перших компаній, яка обрала біткоїн як захисний актив, стала MicroStrategy. У серпні – вересні вона вклала в першу криптовалюту $450 млн. Відтоді перша криптовалюта подорожчала приблизно вдвічі. Також у головну цифрову монету інвестувала компанія Square, що належить засновнику Twitter Джеку Дорсі. Square купила BTC на $50 млн.

У той же час роздрібні інвестори відчувають набагато менший інтерес до криптовалюти, ніж у 2017 році. За даними Google Trends, зараз цифрові гроші залучають приблизно в 4 рази менше уваги фізичних осіб, ніж трьома роками раніше, коли перша криптовалюта за рік подорожчала у 20 разів і в середині грудня на піку досягала $20 тис.

Нагадаємо

Курс біткоїна у вівторок, 24 листопада, на торгах уперше з 2017 року досяг позначки в $19 тис. Лише у листопаді біткоїн подорожчав на майже 40%, а загалом з початку року – на 160%.

Раніше вартість найпопулярнішої криптовалюти досягнула свого максимуму у 2020 році, перетнувши позначку у $18 тис.

В інтерактивній таблиці криптовалют на «Мінфіні» курс біткоїна на 30 листопада (19:08 за київським часом) зафіксовано на позначці $19 038.

З початку 2020 року біткоїн подорожчав більш ніж вдвічі – з $7,3 тис. до $15,6 тис. Найбільш стрімко курс головної криптовалюти почав зростати на початку осені. З вересня до листопада він виріс на 55% і сьогодні коливається в межах $15,3-15,6 тис. за одну віртуальну монету.

Бажаєте знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі.