Пряма мова

«Точно можу сказати на всю країну, що більше 5 млн гектарів земель сільськогосподарського призначення державної форми власності виведені в приватну власність через механізми так званої безкоштовної приватизації.

Ми зараз виводимо все в електронний реєстр, оцифровуємо. У наступному році ми покажемо всіх — реєстрацію, коли отримали, коли були при посаді, на кого оформляли, на кого з членів своєї сім'ї, покажемо 5-місячних дітей, на яких оформляли, їхніх кумів — братів-сестер. 

У нас є кадастровий номер, власник та дата набуття власності — по 2 гектари. І нехай пояснюють люди, як на Полтавщині вони оформили нафтогазові родовища по 2 га, а там за дивним збігом обставин сформувалися надра — або запаси літію, або запаси бурштину, або інших корисних копалин ».

Читайте також: Громадам на місцях передадуть у власність 1 мільйон гектарів «вільної» землі

Для прикладу Лещенко розповів, що у Вінницькій області з 2014 року було виведено понад 80 тисяч гектарів землі в приватні руки. За його словами, за цим стоять п'ять сімей, пов'язаних між собою.

За словами керівника Держгеокадастру, станом на 16 жовтня вже сформовані і надані правоохоронним органам більше 300 кримінальних проваджень щодо безкоштовної приватизації земель.

Читайте також: Податок 6000 гривень за гектар землі. Прем'єр прокоментував ідею

Нагадаємо

  • У межах децентралізації в сфері земельних відносин Держгеокадастр з 1 лютого 2018 року передає державні сільгоспземлі в комунальну власність об'єднаних територіальних громад.
  • Президент Володимир Зеленський 15 жовтня 2020 року підписав указ про передачу 2 млн га земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність.
  • Верховна Рада 31 березня 2020 року прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». 28 квітня президент його підписав.
  • Закон з 1 липня 2021 скасовує мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. З липня 2021 до 1 січня 2024 будуть діяти обмеження на купівлю землі: не більше 100 га в одні руки. До 2024 року купувати землю зможуть тільки фізичні особи.

Читайте також: За скільки зможуть купити землю інвестори і чи є в цьому сенс