Проблеми страховиків

Кількість порушників

Аналіз звітності страхового ринку за перше півріччя 2020 року засвідчив, що норматив платоспроможності і достатності капіталу порушують 57 страховиків із 188 страхових компаній.

З них 18 страхових компаній порушують норматив вже не вперше. Загальний дефіцит капіталу на ринку становить 2,75 млрд грн. При цьому лише дві компанії з числа тих, хто потребує докапіталізації, працюють на ринку автоцивілки.

За 3 місяці з моменту переходу повноважень нагляду за діяльністю страхового ринку до НБУ 7 страховиків добровільно припинили роботу на ринку.

«Причинами виходу з ринку стали непрозора структура власності компаній та порушення нормативів. Виходять і ті страховики, що займались оптимізацією податків. Внаслідок цього ми бачимо суттєве зростання рівня страхових виплат з 25% на початку року до 35% за результатами 1 півріччя 2020 року», – наголосила Наталія Гудима, керівник з питань нагляду за страховим ринком НБУ.

Читайте також: Фінансову звітність в Нацбанк подали 84% фінкомпаній — регулятор

Які порушення

Порушення на страховому ринку в цілому стосуються:

  • 21 страхова компанія потребує докапіталізації на суму близко 300 млн грн;
  • 36 страховикам необхідна реструктуризація власних активів.
  • майже 40 страховиків під підозрою НБУ стосовно маніпуляцій з визначенням справедливої вартості нерухомості. Побоювання регулятора пояснюються суттєвим зростанням частки нерухомості та земельних ділянок у структурі прийнятних активів – з 6% на початку 2020 року до 10% за результатами першого півріччя.

Дії НБУ

Регулятор планує впровадити пропорційний нагляд та ризик-орієнтований підхід до оцінки компаній.

Насамперед компанії буде розподілено на 4 групи залежно від рівня суспільної важливості роботи компанії. Рівень визначатиметься відповідно до:

  • частки ринку, яку займає компанія;
  • частки премій від фізичних осіб у портфелі;
  • розміру активів;
  • розміру страхових резервів;
  • наявності відокремлених підрозділів.

Рівень платоспроможності визначатиметься як перевищення капіталом страховика встановленного нормативу платоспроможності. Для того, аби страхова компанія потрапила в «зелену зону», достатньо 110% перевищення нормативу. У «червоній зоні» опиняться ті компанії, чий рівень капіталу буде нижчим за 1/3 нормативу платоспроможності.

У регулятора зазначають, що в новому проєкті закону «Про страхування» норматив перевищення для «зеленої зони» буде встановлено на рівні 120%.

У разі виявлення порушень Нацбанк планує вживати заходи впливу до страхових компаній, а до компаній, які потребують докапіталізації – надання плану відновлення та докапіталізації.

За результатами звітності за перше півріччя 2020 року НБУ вже надіслав 94 вимоги до страхових компаній. Більшість з них стосувалися надання документів, що підтверджеють справедливість оцінки активів.

Нагадаємо

З 1 липня набув чинності закон про спліт, який передбачає не лише ліквідацію Нацкомфінпослуг, але й надання додаткових повноважень Нацбанку.

Читайте також: Спліт в дії. Відсьогодні Нацбанк починає регулювати не лише банки