Що таке ОВДП

ОВДП – облігації внутрішніх державних позик України. Це державні боргові цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України, призначені виключно для внутрішнього ринку. Фактично це державні боргові розписки: міністерство для наповнення бюджету позичає гроші і зобов’язується через деякий час повернути їх з відсотками.

Випуск боргових цінних паперів – звична практика для більшості країн світу, які зіштовхуються із дефіцитом бюджету.

Щоб розмістити ОВДП, Мінфін проводить спеціальні аукціони. Участь у них можуть брати банки — первинні дилери, які потім продають держоблігації інвесторам. Календар запланованих аукціонів можна знайти на сайті міністерства. Так само Мінфін публікує перелік первинних дилерів держоблігацій.

В залежності від терміну, на який держава позичає гроші, ОВДП можна розділити на 3 види:

  • довгострокові (понад 5 років);
  • середньострокові ( від 1 до 5 років);
  • короткострокові (до 1 року)

ОВДП бувають:

  • гривневі — виплата доходу і погашення у гривні;
  • валютні — виплата доходу і погашення у доларі США або євро.

Відсотки за ОВДП (або ж купонний дохід) міністерство виплачує двічі на рік.

Читайте також: Що таке ETF та як на них заробляти

ОВДП в паперовому вигляді не існують. Обіг облігацій в Україні здійснюється виключно в електронному вигляді. Вони випускаються у бездокументарній формі і враховуються на рахунку в цінних паперах.

Хто купує українські облігації внутрішньої державної позики

Купувати ОВДП можуть як юридичні особи, так і фізичні. Інвестиції доступні і громадянам України, і іноземцям.

Інформацію про співвідношення обсягу ОВДП у різних держателів публікує Нацбанк.

Станом на 17 вересня в обігу знаходились облігації на загальну суму 874 млрд грн. Найбільший портфель держоблігацій мали банки: 425,8 млрд грн., а це майже 49% від їхньої загальної кількості. Нацбанку належали ОВДП на майже 324,6 млрд грн, тобто 37,1%.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

Ще трохи менше 10% облігацій в портфелі нерезидентів. Це можуть бути як іноземні інвестиційні фонди, так і приватні особи. Кому саме з іноземців належать облігації, ані НБУ, ані Мінфін не відслідковують.

Юридичним особам належали облігації на 30,9 млрд грн., а фізичним – на 8,25 мільярди, що становило менше 0,94% від їхньої загальної кількості.

Яка дохідність ОВДП

Держава зобов’язана виплатити інвесторам в ОВДП номінальну вартість паперів при погашенні і дохід, відповідно до умов розміщення.

Номінальна вартість однієї гривневої облігації на первинному ринку — 1 000 грн., доларової – $1 000.

Дохідність ОВДП залежить від облікової ставки НБУ. Останнім часом Національний банк постійно знижував ставку, а в червні 2020 року вона впала до рекордного мінімуму в історії України – 6%. Ставки за ОВДП почали також суттєво знижуватись.

Якщо влітку 2019 року дохідність річних облігацій в гривні становила близько 18% річних, то на аукціонах восени 2020 року Міністерство фінансів пропонувало такі папери під 9-10% річних.

Дворічні облігації у вересні 2020 року можна було купити з дохідністю 10,25% річних, 6-місячні – близько 8%, а 3-місячні під 7% річних.

В цей же період у більшості великих банків можна було розмістити депозит зі ставкою 9-10% на рік. Тобто, практично на тих самих умовах, що й купуючи ОВДП. Водночас, державні облігації мають кілька інших суттєвих переваг, в порівнянні з депозитами та іншими формами інвестицій.

В чому переваги ОВДП

Серед ключових переваг держоблігацій експерти називають наступні.

Надійність. Гарантом повернення коштів, вкладених у ОВДП, виступає держава. На відміну від депозитів, жодних обмежень гарантованої суми не існує. Натомість у разі визнання неплатоспроможним банку Фонд гарантування вкладів поверне лише суму депозиту, що не перевищує 200 тис. грн. Неплатоспроможними ж в Україні з 2014 р. було визнано понад 90 банків.

Читайте також: Інвестиції у золото: як це працює

Висока ліквідність. Купивши держоблігації, необов’язково чекати терміну їхнього погашення, щоб отримати гроші. ОВДП можна легко продати на вторинному ринку. Як пояснюють брокери, ОВДП – високоліквідні, а тому знайти покупців на цінні папери, як правило, можна в той самий день, коли з’явилось бажання їх продати. Якщо ж розмістити кошти на строковому депозиті – отримати гроші до завершення часу їх розміщення не вдасться.

Відсутність оподаткування. Доходи, отримані з державних цінних паперів, не оподатковуються. Раніше з отриманих відсотків потрібно було сплачувати 1,5% військового збору, але у травні 2020 року до Податкового кодексу були внесені зміни, які скасували цю вимогу.

Разом з тим, з доходів за депозитами, як і раніше, потрібно сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб, а також 1,5% військового збору.

Подивимось, як оподаткування впливає на реальну дохідність. Припустимо, ви купили річні ОВДП на 100 тис. грн., а також розмістили таку ж суму на депозиті. В обох випадках ставка становить 9% річних. В такому випадку, на облігаціях ви отримали б дохід у сумі 9 тис. грн. З доходу за депозитом потрібно відняти 1620 грн. податку і ще 135 грн військового збору. Загалом державі довелося б віддати 1755 грн, а «на руки» вкладник отримає 7245 грн.

Тривалий термін інвестицій. В ОВДП можна інвестувати на період до 7 років, зафіксувавши дохідність. Це особливо вигідно в умовах, коли банки знижують ставки за депозитами.

Фіксований дохід. Існує ряд інвестиційних інструментів, які дозволяють отримати дохідність вище, ніж за ОВДП. Наприклад, це інвестиції в акції, нерухомість. Водночас, наперед визначити, скільки вдасться заробити, інвестуючи в ці активи, неможливо. За несприятливих обставин дохідність може бути низькою, або ж навіть інвестор отримає збитки. Натомість, скільки інвестор зможе заробити на держоблігаціях, він розуміє вже в момент придбання паперів.

В чому недоліки держоблігацій

Витрати на обслуговування. Щоб купити державні облігації, необхідно відкрити спеціальний рахунок у цінних паперах. У банках ця послуга, як правило, платна. Крім цього, часто потрібно сплачувати комісію за купівлю ОВДП, отримання виплат за ними, продаж облігацій, щомісячне обслуговування рахунку.

Значна сума інвестицій. Більшість банків продають облігації на суму від 1 млн грн., проводити операції з меншими коштами їм невигідно. Є і виключення. Зокрема ОВДП на суму від 100 тис. грн. продає Приватбанк та деякі інвестиційні компанії. Однак і ця сума досить значна. Для порівняння: депозит в Приватбанку можна відкрити, маючи лише 2 грн., а в більшості банків — від 100 до 1 тис. грн.

Складність процедури. Придбання цінних паперів потребує більше часу і, як правило, складніше, ніж відкриття депозиту. Фізособи не можуть купувати ОВДП напряму. Їм потрібно звернутися до ліцензованого торговця цінними паперами — банка, дилера, брокера або інвестиційної компанії.

Малообізнаність продавців. Більшість працівників відділень банків, які продають ОВДП, ніколи не стикались з такими операціями. Вони часто не можуть проконсультувати про тарифи та особливості придбання облігацій. «Якщо ви зайдете у відділення банку і запитаєте, як відкрити рахунок у цінних паперах, працівник дивитиметься на вас великими очима і не зрозуміє, що ви хочете. Проблема в тому, що банк надає послуги, але його фахівці взагалі не розуміють, що це таке», — розповідав у інтерв’ю «Мінфіну» голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.

Як і де купити облігації внутрішньої державної позики фізособі

Фізичні особи не можуть напряму купувати ОВДП. Для цього їм потрібно звернутися до ліцензованого торговця цінними паперами — банка, дилера, брокера або інвестиційної компанії.

Наприклад, купити ОВДП можна в одному з банків — первинних дилерів:

Також можна звернутися в інвестиційну компанію. Зокрема:

  • ICU
  • Dragon Capital
  • ІГ Універ
  • Фрідом Фінанс Україна

Як правило, ці ж установи виступають в якості депозитаріїв, тобто зберігають цінні папери. Звісно, можна купити ОВДП в одного банку чи інвесткомпанії, а зберігати на рахунку в іншій, але це лише ускладнить процедуру, адже всі операції зручніше проводити з однією установою.

Процедура придбання держоблігацій виглядає наступним чином:

Крок №1. Реєстрація у брокера;

Крок №2. Відкриття банківського рахунку для проведення операції;

Крок №3. Відкриття спеціального рахунку, на якому зберігатимуться цінні папери;

Крок №4. Якщо сума інвестицій перевищує 150 тис. грн, слід надати підтвердження джерела походження коштів;

Крок №5. Укладання договору на придбання цінних паперів.

Після цього ОВДП будуть зараховані на рахунок у цінних паперах.

Для проведення операції, в банк чи інвестиційну компанію слід надати паспорт та ідентифікаційний код. Якщо сума інвестицій перевищує 150 тис. грн – додатково знадобиться документ, що підтверджує походження коштів.

Як розповідають брокери, процедура оформлення угоди може зайняти від кількох годин до 7-10 днів. Багато залежить від того, як швидко клієнт надасть документи, а установа – їх перевірить.

Які тарифи за купівлю ОВДП

Як правило, банку чи брокеру потрібно сплачувати комісію практично за кожну операцію з цінними паперами. Зокрема, за відкриття рахунку для їхнього зберігання, щомісячне обслуговування цього рахунку, купівлю ОВДП і отримання коштів після їхнього погашення.

Для прикладу розглянемо комісії за купівлю ОВДП у Приватбанку.

  • Відкриття рахунку в цінних паперах обійдеться у 300 або 500 грн. (дешевше, якщо документи подані в електронній формі).
  • Обслуговування рахунку коштує 50 грн. на місяць.
  • Зарахування паперів на рахунок – ще 200 грн.
  • Зарахування коштів від погашення ОВДП – 150 грн., а за виплату купонного доходу – 100 грн.

У інвестиційних компаніях комісії нижчі, ніж у банках. Як правило, такі компанії безкоштовно відкривають рахунок для цінних паперів та не стягують плату за його обслуговування. Ось приклади деяких тарифів.

Інвестиційна компанія

ICU

ІГ Універ

Відкриття рахунку

Безкоштовно

Безкоштовно

Обслуговування рахунку

Безкоштовно

Безкоштовно

Купівля ОВДП

200 грн.

0,05%, мін 200 грн.

Виплата купонного доходу

0

200 грн.

Погашення

0

200 грн.

Дещо інший підхід у Фрідом Фінанс Україна. Ця компанія продає ОВДП, які вже їй належать, з дохідністю для покупця 9%. Жодних комісій при цьому компанія не бере. Але реальний купонний дохід, який сплачує Мінфін, вищий. Частину від нього інвесткомпанія залишає собі.

Незважаючи на більш вигідні тарифи, недолік обслуговування в інвесткомпаніях полягає в тому, що вони не виступають як первинні дилери ОВДП і можуть купити клієнту облігації лише на вторинному ринку, а не під час їх випуску. Таким чином, продавець теж вже спробує на них заробити.

Яка реальна дохідність ОВДП

Для того, щоб зрозуміти скільки насправді можна заробити на ОВДП, слід визначити їхню дохідність, враховуючи всі комісії.

Для прикладу, візьмемо річні ОВДП з дохідністю 9%. Інвестувавши у них 100 тис. грн, після погашення ви отримаєте 109 тис. грн. Однак, якщо купити їх через Приватбанк, то загалом потрібно буде сплати 300 грн за відкриття рахунку, плюс 600 грн за його обслуговування впродовж року, плюс 200 грн за зарахування облігацій, і додатково 350 грн за погашення і дві виплати купонного доходу.

Загальна сума всіх платежів складе 1450 грн., а чистий прибуток — 7550 грн. Тобто реальна дохідність становитиме 7,55% річних.

Водночас, якби ви інвестували, скажімо, 200 тис. грн. – всі комісії залишилися б такими ж. Відповідно, дохідність була б вищою. Так, ви отримали б 18 тис. грн відсотків, із яких після сплати комісій залишилося б 16,55 тисяч. Чиста дохідність в цьому випадку становила б близько 8,27%. Не складно порахувати, що при інвестиції 300 тис. грн. дохідність становила б 8,55% і комісії були б ще менш відчутні.

Таким чином, реальна дохідність ОВДП напряму пов’язана із сумою інвестицій, а незначні кошти вкладати в цей інструмент, як правило, немає сенсу.

Дохідність валютних ОВДП

Громадяни України, які інвестують в ОВДП, надають перевагу саме валютним облігаціям. Так, серед всього обсягу держоблігацій, які знаходяться на руках у фізосіб, 70% припадає на доларові і ще близько 1% — у євро. В гривні громадяни купили лише 29% облігацій.

На останніх аукціонах міністерство розміщувало доларові ОВДП з дохідністю 3,5% річних. Жоден з великих банків не пропонує такі відсотки за доларовими депозитами, а у більшості з них ставка обмежується 1-2,5%. До того ж, з відсотків за валютними депозитами, на відміну від ОВДП, стягується 18% податку на доходи фізосіб і ще 1,5% військового збору.

Разом з тим, комісії за обслуговування валютних ОВДП вищі, ніж гривневих. Наприклад, у ICU доведеться заплатити 200 грн. за придбання держоблігацій і додатково $35 за погашення.

Розрахуємо, як це впливає на реальну дохідність. Якщо інвестувати $10 тис. під 3,5% — це за підсумками року принесе $350. Віднімаємо від цієї суми $7 за придбання облігацій і ще $35 за погашення. Як наслідок, на руки вдасться отримати $308, а це 3,08% річних.

Так само, як і у прикладі з гривневими ОВДП, чим більшою буде сума інвестицій, тим менше комісія впливатиме на дохідність.

Чи можна продати державні облігації

Одна з переваг ОВДП – можливість їх продати до завершення терміну погашення. Таким чином, виплати за облігацією зможе отримати вже новий власник. Продавати папери треба також через брокера.

Розглянемо, як діє цей механізм на практиці.

Для того, щоб приклад був більш наочним, всі цифри у ньому заокруглимо. Припустимо, ви купили ОВДП за 1000 грн. під 10% річних. Через рік ви мали б отримати 1100 грн, але вже через пів року вам терміново знадобились гроші. В такому разі, ви можете продати цінні папери на вторинному ринку, розділивши дохідність з новим покупцем. Наприклад, ви продаєте ОВДП за 1050 грн і ще через півроку новий власник отримає 1100 погашення. Таким чином, кожен з вас отримає по 50 грн.

Водночас, на ринку цінних паперів кожен продавець хоче продати свої цінні папери дорожче, а покупець купити дешевше. Як наслідок, кожен ставить більш вигідну для себе ціну.

Крім цього, на вартість ОВДП впливає багато різноманітних факторів, як, наприклад, політична стабільність, курс гривні, інфляція тощо. Наприклад, за складної економічної ситуації покупець не захоче купувати ОВДП за 1050 грн., а погодиться, скажімо, придбати її за 1010 грн. Таким чином, ви заробите лише 10 грн, а 90 грн. – дістануться йому. Додатковий заробіток, який отримає покупець називається дисконтом.

Зі значним дисконтом українські ОВДП продавались на вторинному ринку в березні цього року, коли економічна криза болюче вдарила по всьому світу. В той час частина нерезидентів була готова продати облігації зі збитками, аби лише позбутись їх. Водночас, період паніки на ринку минув і зараз ціни стабілізувались.

Працює цей принцип формування ціни і в зворотному напрямі. Якщо гривня укріплюється, а дохідність нових цінних паперів стає нижча – продавець може диктувати більш вигідну для себе вартість. Наприклад, продати облігацію за 1060 грн, чи більше. Ці додаткові 10 грн. – премія, з якою він готовий поступитись цінними паперами.

Як пояснюють експерти, щоб вигідніше продати облігації на вторинному ринку, не варто поспішати укладати угоду. Варто почекати кілька днів, щоб знайти покупця, який запропонує кращу ціну. Та у більшості випадків, купивши ОВДП, вигідніше чекати часу їхнього погашення. Достроковий продаж, як правило, знижує дохідність.

Якщо все ж таки ОВДП треба терміново продати, інвестиційні компанії можуть без проблем знайти покупця за один день і вже на наступний перевести гроші.

Чи варто купувати ОВДП

Розраховувати на значно більший дохід за облігаціями, в порівнянні з депозитами, зараз не варто. Водночас, звернути увагу на ОВДП варто у разі необхідності диверсифікувати інвестиції.

Крім цього цей інструмент буде більш цікавий для інвесторів, які мають значні суми. Скажімо, для того, щоб розмістити 5 млн грн на депозитах, повернення яких гарантуватиметься державою, доведеться звертатись у 25 банків, в кожному з яких вклад становитиме 200 тис. грн. Або ж можна купити облігації, виплати за якими гарантуватимуться державою.

Також цим інструментом можна скористатись, якщо є потреба зафіксувати дохідність на тривалий період у 5-7 років.

Однак, як у випадку і з гривневими, і з доларовими ОВДП це буде інструмент радше збереження коштів. Адже крім витрат на обслуговування операцій, слід пам’ятати про інфляцію, яка з’їдатиме частину дохідності.

Олексій Писарев